WhatsApp Image 2020-11-08 at 15.43.14.jp

Zwanger tijdens corona

Wat leuk dat je interesse hebt om mijn blog te lezen over mijn zwangerschap. Het is een zeer persoonlijk blog, die ik graag met je deel.

 

Ik durf wel te zeggen dat dit jaar voor iedereen bijzonder en verrassend is. Misschien zou je deze woordkeuze niet gebruiken en vind je het vooral een bizar jaar, een jaar om gauw te vergeten.

 

Misschien kun je je 1 januari nog herinneren, voornemens, ideeën, wensen voor dit jaar die je in je hoofd had. Bij een jaarwisseling wens ik de mensen een gelukkig nieuwaar, maar vooral ook een bewust nieuwjaar. Het omarmen wat er voorbij komt en mee bewegen met wat het leven ons brengt.

 

Dat kan dit jaar een uitdaging voor je zijn geweest. Als ik kijk naar mijn werk in de Tempels dan wat dat zeker een uitdaging. Ik hoop dat je naast de uitdaging ook kan kijken naar de mooie momenten, want die waren er ook echt.

Niet vanzelfsprekend

Terug naar mijn zwangerschap, daar had ik het immers over. Allereerst ben ik super dankbaar dat ik dit allemaal mag beleven, wat een avontuur. Ik besef me goed dat zwanger worden echt niet vanzelfsprekend is. Misschien lees je dit en heb je een kinderwens maar is het nog niet gelukt. Ik hoop dat deze blog ook jou inspireert en misschien iets te bieden heeft. Misschien heb je geen kinderen en ook die wens niet, dan nog steeds hoop ik dat ook jij iets uit dit blog kan halen.

Miskraam

Bijna 2 jaar geleden heb ik een miskraam gehad. De zwangerschap was een (blije en ook schokkende) verassing, maar als snel werd via een echo duidelijk dat het geen goede zwangerschap was. Ik was volledig overdonderd en kwam in een rollercoaster terecht. Vooral een rollercoaster van spanning en stress. Hoe moet dat met lesgeven? Hoe ga ik hiermee om? Wat moeten we doen? Wat vind ik er eigenlijk van? Hoe moet dat nu met de Tempels? 
Ik ben er nu van overtuigd dat door die stress de miskraam ook niet makkelijk doorzette en het een lange reis werd. Ik ben toen ook een maand thuis geweest voor herstel. Wat het me wel bracht was het besef dat ik het fantastisch vond om zwanger te zijn en dat misschien toch echt wel wilde (ik twijfelde nogal)

Bewuste keuze

Deze zwangerschap was een bewuste keuze van ons en ging heel snel. Opnieuw overdonderd, maar oh zo blij en dankbaar! De reden dat ik denk dat door stress de miskraam een uitdaging werd is door alles wat ik ontdekt heb over zwanger zijn en bevalling. Het thema wat namelijk vooral voorbij komt in alle boeken die ik lees en cursussen die ik doe is 'Ontspanning'. Het is zo super belangrijk, ik kan me voorstellen dat dat ook zo is tijdens een miskraam.

Studie

Zoals ik net al zei heb ik veel gelezen over de reis van zwanger zijn & bevallen. Ik maak er een ware studie van. Wat ik allemaal doe of heb gedaan? Veel boeken en tijdschriften gelezen, cursus hypnobirthing, cursus ontspannen bevallen, opleiding zwangerschapsyoga en zwangerschapsyoga lessen (online) gevolgd. Daarnaast struin ik internet af, wat is er een hoop te ontdekken zeg. 

Nu denk je misschien, die is enthousiast (of misschien vind je het wel overdreven). Mij heeft het enorm veel vertrouwen en helderheid gegeven. Er zijn zoveel verhalen van gespannen, stressvolle en pijnlijke bevallingen. Dat zijn de verhalen die je vaak hoort. Maar er zijn ook zoveel verhalen van rustige ontspannen verhalen over bevallingen, wat een verschil! 

 

Geen invloed

Het is absoluut een feit dat je niet van te voren weet hoe je zwangerschap en bevalling zal zijn. Ik ben nu 31 weken zwanger en heb werkelijk geen idee. Wat ik wel weet is hoe ik er NU in sta. En ik heb het 1 en ander geleerd over hormonen, hoe ze je jouw zwangerschap en vooral bevalling kunnen beïnvloeden. En als iets belangrijk is, dan is het ONTSPANNING. Daarmee maak je de juiste hormonen aan die bijdragen aan een goede bevalling. 

Corona

Laat Corona een positief effect hebben gehad in de tijd dat ik zwanger ben. Uiteraard niet altijd, want wat was de sluiting van de Tempels stressvol, ook de heropening was super intens en veel werk. Daarnaast nog een overstap naar een ander lessysteem tussendoor en in november opnieuw een sluiting van de Tempel, als ik eraan terug denk krijg ik weer zwetende oksels... Stress is niet te vermijden, het is ook niet erg om gestresst te zijn. Belangrijk is wel om momenten van herstel en rust te vinden na die stressvolle situaties. En dat vergeten we vaak, we blijven maar doorgaan.

 

Maar de positieve dingen zijn er zeker ook. Er was minder sociale druk en meer tijd thuis. Tijdens mijn eerste trimester gaf ik alleen les via Zoom. Dat was echt ideaal om mijn groeiende buikje nog even voor mezelf te houden. Ik had ook echt dagen dat ik me niet goed voelde, dan is het ook fijn om je laptop dicht te kunnen klappen na een les. Begrijp me niet verkeerd, want ik heb jou als lid & de Tempel ook echt gemist, maar voor mijn zwangerschap was het ideaal. Toen we weer open konden had ik net de 12 weken echo gehad en kon ik het delen. Dat was leuk!

Wat ik ook heel fijn vind is de 1,5 meter afstand. Ik merkte al snel dat ik in een soort bubbel belandde en afstandelijk werd. Dan maakt het feit dat we afstand moeten houden natuurlijk ook een uitkomst. Ik hou echt van knuffels uitdelen, maar voor nu is het even goed. Nu later in mijn zwangerschap merk ik wel ook de nadelen natuurlijk. Familie en vrienden die niet aan mijn buik kunnen voelen als ze trappelt, maar ook de babyshower loop ik mis en mis ik mijn vriendinnen. Dat bewijst maar hoe paradoxaal dingen zijn en hoe ervaringen naast elkaar kunnen bestaan. 

Al met al geniet ik enorm van mijn zwangerschap en kijk ik uit naar alles wat er nog komen gaat.

Liefs,

Marloes