top of page

Duik de diepte in

24.png
  • mzonneveld3

Vrij zijn

Vrij zijn, vrijheid. In de basis betekent het meestal voor iedereen hetzelfde, maar als je verder kletst kom je vaak op verschillen. We kijken naar onze persoonlijke situatie en baseren daarop hoe vrij we ons voelen, hoe vrij we onszelf vinden.


Vrijheid ben je misschien anders gaan zien door de corona periode, vooral door de lockdowns. Als je door de stilstand meer rust hebt gekregen tijdens de lockdowns, kan dat een gevoel van vrijheid gegeven hebben. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld ondernemer bent en tijdens de lockdowns je je alles behalve vrij gevoeld hebt.


Misschien zit je voor je gevoel gevangen in een baan, relatie of in je huis. Heb je besloten net op reis te gaan of besloten een dag minder te gaan werken. Het gevoel van vrijheid kun je op veel manieren ervaren en ook op veel manieren ‘kwijt zijn’.


Spreek je met mensen in oorlog, dan heb je logischerwijs weer een heel andere gesprek over vrijheid. De meest fundamentele vorm van vrijheid, de vrijheid om te leven, om er te mogen zijn. De vrijheid die we bij ons vieren op 5 mei. De vrijheid waar we het allemaal over eens en wat we (hoop ik) iedereen gunnen.


Op de mat

Tijdens je yogales ontdekken we ook op verschillende manieren vrijheid in je lichaam en in je hoofd. Zo vind je vrijheid misschien in de ontspannen en meer meditatieve lessen, bijvoorbeeld tijdens een les Yin yoga of Stress release. Of ervaar je dat gevoel van vrijheid juist in de lessen waarin je wat meer in beweging komt en fysiek uitgedaagd wordt, bijvoorbeeld tijdens een Basic flow of Medium flow.


Welke yogales je ook volgt, je wordt uitgenodigd op reis te gaan naar binnen. Wat doen de houdingen met je, waar vind je ruimte, opening en waar kun je loslaten. Dat kan fysiek zo zijn, maar ook mentaal en emotioneel. Door deze reis naar binnen krijg je misschien wel inzichten en helderheid. Of ervaar je ongeduld en weerstand. Wat de ontmoeting ook is, hoe intens een ervaring ook kan zijn. Kun je ELKE ervaring helemaal ontmoeten zoals deze is? Lees die zin nog eens: Kun je ELKE ervaring helemaal ontmoeten zoals deze is? Een waardevolle tool voor het ervaren van vrijheid als je het mij vraagt, dat alles mag er zijn.


Van de mat af

‘Elke ervaring ontmoeten zoals die is.’ Deze oefening ervaar ik op dit moment heel duidelijk van de mat af, dus in het dagelijkse leven.


Er gebeurd vanalles waar beslissingen voor nodig zijn, waar ik me zorgen over maak en waar ik me onzeker over voel. Zowel privé als op de werkvloer. En in die beslissingen zijn zoveel mogelijkheden, ik zie zoveel richtingen en kansen. Ik kan in die onrust redelijk goed zakken, het er laten zijn. Ik onderzoek welke kant voor mij het meeste klikt. Daarbij helpt het mij om met mensen in gesprek te gaan en de verschillende visies te horen. Leerzaam, maar het is ook vermoeiend en dan duizelt het alle kanten op. Het voelde allemaal als heel veel.


Ik kwam mijn coach tegen en we hadden een kort gesprekje. Hij vroeg mij; welke valkuil, welk patroon heb je ook alweer? Ik ging over op nadenken, ik moest natuurlijk wel het goede antwoord geven. Ik blokker en weet het niet, ik heb zoveel patronen en valkuilen! Verder in het gesprek werd het snel duidelijk. De vele mogelijkheden zien is geweldig, maar is ook écht een valkuil. Ik werd me weer bewust vanuit welk zaadje, welke gewoonte deze onrust komt. En het duizelen werd snel minder.


Dat betekent niet dat alles nu helder is, ik alle knopen heb doorgehakt, maar ik zak een laag dieper in het ‘niet weten’ en onderzoeken. En daardoor in de rust en vrijheid die daarbij komen kijken.


Moederschap

Nog een persoonlijk voorbeeld. Jonna is nu 15 maanden en op een bepaalde manier komt er meer vrijheid. Ze wordt groter. Ik geef nog borstvoeding en dat is op sommige momenten onhandig en daardoor kan het een belemmering geven in het gevoel van vrijheid. Tegelijkertijd geeft het zoveel rust en geborgenheid dat ik dit Jonna kan geven, dat het juist een gevoel van vrijheid geeft. En deze tijd dat ze zo klein is, is zo kort en zo waardevol. Dan nog maar geen avondjes uit ;)

Gekleurde bril

Kortom, het is maar net welke kleur bril je opzet als je naar de dingen om je heen kijkt. En soms heb je hulp nodig om de kleur van je bril te herkennen. Dat herkennen kan ook een gevoel van vrijheid geven. Ik ben zo dankbaar voor de mensen om me heen met wie ik kan sparren. Meditatie en yoga helpen me ook om te landen, zo fijn dat dat beschikbaar is.


Hoe is jouw gevoel van vrijheid en waar is dat op gebaseerd op dit moment? Wie zou je hulp kunnen vragen of welke activiteiten helpen je om helderheid te krijgen? Ik gun het jou om elke ervaring te ontmoeten, precies zoals die is.


Tot gauw in de les.


Liefs,

Marloes


Alles verandert vanzelf, als jij je er niet meer tegen verzet ~ Jan Geurtz2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page