top of page

Duik de diepte in

24.png
  • mzonneveld3

Vrijheid in een yogales

Maak je vrij.


Vrijheid heeft voor mij te maken met het mogen maken van je eigen keuzes. Iedereen is anders en wat ‘goed’ is verschilt per persoon.

We laten ons vaak gevangen houden door regels en gewoontes, of door verwachtingen. We hebben allemaal beelden van hoe een bepaalde situatie zou moeten zijn. We zijn ons niet altijd bewust van deze verwachtingen. Je kunt ze herkennen aan gedachtes als ‘Ik moet…’, of ‘Ik zou dit moeten (kunnen)…’.

Die verwachtingen kom je zeker tegen in een yogales; je wordt uitgenodigd in een bepaalde houding en alles in jou gaat meteen ‘aan’ om die houding voor elkaar te krijgen. Wanneer het niet lukt, kun je het gevoel van falen ervaren. Je kunt niet aan de verwachting voldoen. En gedachtes als ‘Ik ben niet goed genoeg’ kunnen dan de kop op steken.


Hoe fijn is het om te kunnen zeggen ‘Ik zou dit kúnnen doen, maar ik kies ervoor om het niet te doen.’ Je hebt misschien niet altijd de volledige vrijheid om de omstandigheden te bepalen, maar wel om je denken en gedrag te sturen.

Soms moet je daarvoor je ideaalbeeld loslaten. Het willen voldoen aan dat perfecte plaatje kan voor stress zorgen. Als verwachtingen en feiten niet overeenkomen, gaan we nog harder werken. We kijken meer naar wat ‘moet’, in plaats van naar wat kán. Of we maken nog meer regels, creëren nog meer gewoontes (ik doe dit altijd zo).


In de les Stress Release help ik je bewust te maken van dit proces. Er is tijd voor stil zitten (meditatie), waarin je bewust niets doet, om naar jezelf te luisteren en gedachtepatronen te kunnen opmerken. Om te kunnen kiezen welke gedachte je wil volgen en wat je wil doen. We hebben daarnaast aandacht voor de delen van het lichaam waar stress opgeslagen ligt, om deze door eenvoudige oefeningen te verminderen.


Natuurlijk is er niets mis met tijdelijk harder werken. Stress is niet per definitie iets dat vermeden dient te worden. Even buiten die comfortzone verblijven, maakt dat we sterker worden en groeien. Stress is niets meer dan energie. De hormonen cortisol en adrenaline zorgen ervoor dat we lekker alert zijn en langer door kunnen gaan. Er ontstaat pas een probleem wanneer we daar te lang mee doorgaan. Dan putten we het lichaam uit en ontstaan er klachten – fysiek, mentaal of emotioneel. Je kunt wel even tegen de stroom in roeien, maar je hebt ergens ook weer rust nodig. Langdurige stress kunnen we beter vermijden. Gun jezelf daarom de vrijheid om soms even wat minder te doen, of om het anders te mogen doen.


In alle yogalessen die ik verzorg, benoem ik daarom vaak de opties die er zijn; de keuzes die je kan en mág maken. Je mag altijd iets met nieuwsgierigheid onderzoeken, alles uitproberen (hoe voelt dit in mijn lijf? Wat denkt mijn hoofd erover?) om vervolgens voor dít moment een keus te maken. En misschien doe je de volgende keer iets anders. Dat is vrijheid.


Liefs, Nicolette2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page