top of page

Duik de diepte in

24.png
  • Foto van schrijverMarloes

De waarde van herhaling

Tip: onderaan dit blog vind je een cadeautje.


Eerst stond er bovenaan dit blog: 'de kracht van de herhaling'. Maar ik merkte gelijk dat ik dat niet vond passen bij wat ik wil vertellen. Uiteraard zit er wel een kracht in herhaling. Wanneer je iets herhaalt bij bijvoorbeeld een studie is de kans groter dat je het onthoudt. Dat kan zeer waardevol zijn.


Er zit ook een kracht in het herhalen van handelingen. Denk maar aan dagelijks tandenpoetsen, dat is echt krachtig (en waardevol) om te doen en je haalt er veel voordelen uit. Bezoekjes bij de tandarts worden er meestal een stuk prettiger van.


Yin en yang verwijzingen

Het woord kracht is krachtig, het voelt voor mij als energie van de zon, yang, mannelijk. Het woord waarde voelt voor mij als energie van de maan, yin, vrouwelijk. Yin (donker) en yang (licht) zijn wel altijd in beweging. Iets tot yin of yang benoemen kan alleen tot verwijzing naar elkaar. Ik vond dit een mooi voorbeeld:

Aarde (yin) versus zon (yang) ~ de zon is groter, heter, helderder en daardoor meer yang dan de aarde.

Maan (yin) versus aarde (yang) ~ vergeleken met de maan is de aarde nu juist meer yang.


Zie ook dit mooie taoïstische gedicht:


Voor de kikkers in een tempelvijver

Zijn lotusstengels hoog

Voor de goden op de Mount Everest

Is een olifant klein


Dagelijkse practice

Sinds juni sta ik weer dagelijks op de mat. Ik heb vast weleens een dag overgeslagen, maar dan heb ik wel op de bank gelegen voor een yoga nidra of mezelf reiki gegeven voor het slapen gegaan. Terugkijkend klopt het helemaal om te zeggen dat ik weer een dagelijkse practice heb en daar ben ik zo blij mee! Dankbaar voor de tools die ik heb om dat contact met mezelf te maken. Naar binnen te keren en daarop een practice te kiezen die past bij dit moment: flow, yin, meditatie, reiki, sporten. Soms begin ik met het een en gaat het over in iets anders. Elke dag herhaal ik dat opnieuw. Go with the flow!


Herhalen van yogalessen

Naast de waarde van dagelijkse yoga ondervind ik nu ook de waarde van eenzelfde les vaker doen. Voorheen ging ik altijd op zoek naar nieuwe online lessen en deed ik een les maar zelden voor een tweede keer (een derde keer, wat is dat?). Nu lijkt dat veranderd en merk ik de waarde op om een les vaker te herhalen. Ik kom daardoor dieper in mijn lichaam, in alle lagen daarvan.


Het continu op zoek gaan naar iets nieuws, maakt nu soms plaats voor... tja... iets nieuws. Namelijk de herhaling.

Het brengt mij onder andere rust, verdieping, kracht, zachtheid, heling, verbinding. Ook confronteert het me en brengt het me buiten mijn comfort zone. Ik leer er enorm veel van.


Juist omdat het me zoveel lichtheid en inzichten geeft in het dagelijkse leven ontdek ik de waarde van herhaling op een nieuwe laag. Het is zachter, vriendelijker.


Boodschap in de herhaling

Er zitten zoveel lessen in herhalingen. Ben jij op een plek van veel herhaling in je dagelijkse leven? Heb je het gevoel vast te zitten en in cirkels rond te gaan? Is er iets in je leven saai op dit moment en voelt het als teveel herhaling?


Ik hoop dat je de waarde kan vinden in die herhaling. De boodschap. Wat heeft het jouw te vertellen? Over jezelf, over de situatie, over de mensen om je heen? Er zitten veel meer lagen in een situatie, ik nodig je uit die te onderzoeken. Met zachtheid en vriendelijkheid.


Wat je vraag, struggle of uitdaging op dit moment ook is, je kunt het meenemen de mat op en gaan onderzoeken. Of je nou alleen meditaties doet of pittige flows, je kunt altijd jouw manier kiezen om met je aandacht naar binnen te gaan. En daardoor jezelf te ontmoeten op de plek waar jij nu bent.


Cadeautje

Ga misschien ook yogalessen herhalen en stap (bijna) dagelijks de mat op. Maak die afspraak met jezelf voor een week, maand of jaar en kijk wat het doet. Het is dan heel waardevol om na je practice even op te schrijven hoe de les voor je was. Om dat te doen heb ik een cadeautje voor jou. Ik heb een prachtige yoga journal voor jou gemaakt. Je kunt hiermee thuis aan de slag gaan. Klik op onderstaande foto om hem te downloaden. Ontdek de flow waar je zelf in zit, op dit moment.


Heb je (nog) geen onbeperkt online abonnement bij me? Er staan 3 gratis yogalessen (proeflessen) op de website. Dat is een mooie start!


Ik wens je een mooie, innerlijke yoga reis.

Liefs,

Marloes
84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page