top of page

Duik de diepte in

24.png
  • Foto van schrijverMarloes

De zin van ziek zijn

De titel van dit blog is de titel van een boek, geschreven door Thorwald Dethlefsen en Rüdiger Dahlke. Op de voorkant staat ‘Signalen en betekenissen van ziekten’. Op de achterkant staat de zin ‘Een boek dat confronterend is en heftige reacties oproept’.


Over het algemeen wordt er wel al ingezien dat lichamelijke klachten en de mentale gezondheid nauw met elkaar samenhangen. In dit boek gaan ze een stapje verder, waarbij de auteurs beschrijven dat alle ziektes voortkomen uit een staat van ‘ergens ongelukkig over zijn’. Ziekte is meer dan toeval, schrijven ze, en vaak een signaal van innerlijke conflicten en onopgeloste emotionele problemen. Het lichaam vraagt - via ziek zijn - om aandacht voor een psychische onbalans.


De heftige reacties kun je hiermee misschien wel begrijpen. Wat ze daarmee zeggen is dus dat je zelf de ziekte veroorzaakt. Je bent verantwoordelijk voor wat je ‘overkomt’. Dat kan overigens ook goed nieuws betekenen.


PMS

Ik vind het een pittige stelling, vooral bij sommige ziektes. Toch kan het ook helpend zijn als je er voor open staat. Als ik zelf ziek ben of klachten ervaar, duik ik er gelijk in om te kijken wat er geschreven is over de diepere betekenis achter de klacht. Een voorbeeld is mijn PMS klachten die ik heb aan het begin van mijn menstruatie. Ik ben al jaren aan het onderzoeken wat mijn lichaam vertelt en wat het nodig heeft. Het is op dit moment nog steeds een zoektocht waarin ik wel mooie stapjes zet. Vooral meer leven vanuit mijn hart en rust vinden in mijn systeem heeft enorm bijgedragen aan een verandering van deze klachten. Ik had alleen niet meteen in de gaten dat er zoveel onrust in mijn systeem zat, zulke inzichten vragen tijd.


Ziekenboeg

De afgelopen weken hadden we ziekenboeg bij ons thuis. Eerst was onze dochter anderhalve week ziek en daarna ik een kleine 2 weken. Het begon met de griep met 5 dagen hoge koorts. Dat ging helaas niet over, dus toch even naar de huisarts gegaan. Een bacterie kwam om de hoek kijken en ik ging met antibiotica weer terug naar huis. Ik had hoge ontstekingswaardes en waarschijnlijk een beginnende longontsteking. Mijn holtes zaten ook vol, wat hoofdpijn en duizelingen gaf. Ik heb tot nu toe weinig ervaring met medicijnen, maar elke vezel in mijn lichaam wilde antibiotica.


Nu is dit allemaal natuurlijk niet het einde van de wereld. Ik vond het ergens ook fascinerend, wat een hoop fysieke ervaringen. Ik ben heel bewust van mijn lichaam en alle fysieke ervaringen die erbij komen kijken. En hoe mooi, koorts is ook een flow! Het komt en gaat in golven. Voor iemand die niet vaak zo ziek is, was het naast vervelend, dus ook een hele belevenis. 


Met de antibiotica kuur ging ik wel even ‘aan’. Wat kan ik doen om mijn lichaam hierin te ondersteunen? Ik vroeg wat rond en kwam op een mooie vitamine- en vezels kuur om mijn lichaam te helpen. Super dankbaar voor de support hierin! Dagelijks heb ik mezelf ook reiki gegeven en mijn netflix uurtjes heb ik ook weer gemaakt. 


Angstgedachten vs liefde

Als ik me dan zo lamlendig voel, haal ik me ook van alles in mijn hoofd. Wat als het een ongeneeslijke ziekte is? Ik zie onze dochter al verder leven zonder haar moeder en mijn dromen vliegen het raam uit. Fascinerend hoe dat ‘hoofd’ zo met me aan de haal gaat. Gelukkig kan ik erin ontspannen, mijn adem vinden en weten dat deze gedachten ook weer weg gaan. Je bent immers niet je gedachten heb ik geleerd met yoga en meditatie :) 


En in die week, ik denk op mijn meest lamlendige dag, voelde ik grootse liefde. Het was enorm. Onze dochter zat op mijn schoot, we keken naar buiten naar de ondergaande zon met de meest prachtige kleuren in de lucht. Ik werd overvallen door een enorm geluksgevoel en zoveel liefde. Mijn hart explodeerde van liefde voor haar en voor mijn verloofde. Ons gezin, wat een geluk. De tranen stroomde over mijn wangen, echt een hele mooie ervaring. Dit is waar het leven om gaat, dacht ik. Liefde.


Zelfkennis

Om hier te komen, als verloofde en moeder, ging echt niet vanzelf. Ik was de zelfstandige die wel relaties had, maar die het ook moeilijk vond om me echt helemaal te binden. Trouwen, waarom zou je dat doen als zoveel mensen gaan scheiden? Ik had daar sterke ervaringen en meningen over en die zijn allemaal zachter geworden. 


Daar heb ik iets voor gedaan. Daar heb ik stukken in mezelf voor aangekeken. Ik vond stap voor stap heling. Dat was (en is) niet makkelijk en dat vraagt ook tijd. Maar wat ben ik dankbaar voor mijn nieuwsgierige en onderzoekende aard. Het heeft me een veel vrijer gevoel gegeven in mijn leven en ik weet dat er nog meer vrijheid te halen valt.


Yoga en reiki voor zelfonderzoek

Zoals je vast ondertussen weet, kun je bij mij terecht voor (online) yogalessen en 1:1 sessies met reiki. Dat kan je zoveel zelfkennis geven. Daarnaast wil ik je uitnodigen eens te onderzoeken wat jouw ziek zijn of ongemakken je te vertellen hebben.


Dat brengt me ook terug naar dat boek ‘De zin van ziek zijn’. Of misschien ken je het boek ‘De sleutel tot zelf-bevrijding’ van Christiane Beerlandt. Stuur me gerust een appje als je wilt weten wat er in dat boek beschreven staat (of vraag het chat GPT ;). Als het een lange vraag is kun je beter een 1:1 sessie bij me boeken. 


Side note: Bel bij twijfel altijd naar je huisarts. Dit zelfonderzoek is iets dat je doet naast de reguliere zorg. 


Je kunt ook naar je klachten kijken via het chakra systeem of de Chinese geneeskunde. Wat dit ziek zijn me bracht aan inzichten:


  • De griep gaf me een pauze, het bracht me tot stilstand. Heel fijn om tijdens deze winterperiode mee te gaan met de natuur en mezelf even helemaal terug te trekken. 

  • Bij mijn longen kwam ik op verschillende aspecten terecht. Vanuit de bovengenoemde boeken herkende ik eruit dat ik mezelf tekort heb gedaan, iets van mezelf heb achtergehouden en dat het tijd is om de ‘adem van het leven’ weer meer toe te laten. Er zijn dingen van mezelf die ik tijdelijk geparkeerd heb. Door het moederschap, door de wens voor een tweede kindje. En zo gaat dat soms, ik denk niet dat ik daarin iets verkeerd gedaan heb. Het kan er wel voor gezorgd hebben dat mijn weerstand daardoor op dit vlak lager was.

  • Daarnaast zijn de longen volgens de Chinese geneeskunde verbonden met het metaalelement (het herfstseizoen). De emoties, verdriet en rouw horen hierbij. Dat is wel iets wat speelde, want om verschillende redenen hebben we besloten om niet verder te gaan voor een tweede kindje. Een enorm moeilijk en verdrietig besluit en tegelijkertijd ook bevrijdend. Het is en blijft een rouwproces en deze stilstand en dit ziek zijn zie ik als een onderdeel van dit proces.

  • Als laatste zijn de longen ook verbonden met je hartchakra. Mijn hart was wel even in de war door deze grote beslissing. Waar ga ik nu heen? Wat zijn mijn nieuwe wensen? Ik ging even op slot en voelde me leeg. Door dit stilstaan is er weer een stukje in mezelf geopend. 

  • Sinusitis vertelde me het ervaren van innerlijke conflicten, vooral verbonden met de invulling van mijn dagelijkse leven. Tijd voor nieuwe stappen, maar welke? Of even de rust bewaren en de dingen die er zijn meer uitwerken? Meer tijd willen besteden aan sporten, maar mijn tijdsinvulling moet toch ook wel nuttig zijn… Kortom, innerlijke conflicten.


Dus dat is een beetje wat ik doe tijdens ziek zijn. Misschien verklaar je me wel voor gek, maar ik hoop dat het ook iets in je losmaakt om het ‘ziek zijn’ en klachten op een andere manier te bekijken. Met nieuwsgierige aandacht kijken naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Ik vind dit enorm fascinerend en interessant. Mocht je een JA voelen, dan help ik je daar graag bij via een 1 op 1 sessie met reiki. 


Ben je ziek? Neem dan je tijd voor je herstel, vraag hulp en rust goed uit. Natuurlijk wens ik je ook beterschap en daarnaast mooie inzichten en levenslessen.


Liefs,

Marloes90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page