top of page

Duik de diepte in

24.png
  • Foto van schrijverMarloes

Go with the flow

Vinyasa flow, het is de yogavorm die ik het meeste gegeven heb. Ik doe het zo ontzettend graag, het is iedere keer weer een thuiskomen op de mat.


Maar dat is niet altijd zo geweest. Ik vond flow heftig, zwaar en verwarrend. Toen ik in Australië mijn allereerste zonnegroet deed, kreeg ik grote vraagtekens boven mijn hoofd waarom iemand dit zou willen doen. Het voelde als hoge wiskunde.


Misschien herken je dat wel op dit moment of herken je het ook vanuit een herinnering toen je net startte. Ik weet nog goed dat ik mijn eerste les volgde in de stijl van Shiva Rea. Ik was volledig uitgeblust, het voelde alsof ik alle hoeken van de mat (en mijn lichaam) gezien had en ik was zo rood als een tomaat. Maar ik voelde ook zoveel sprankeling en energie borrelen. Ik weet nog goed dat ik dacht: 'Dit wil ik oefenen om er 'beter' in te worden.'


Ik kan er zo blij van worden als iemand dat ook op die manier ervaart. Heel moe en een confrontatie hebben ervaren tijdens de flow, maar ook het gevoel te hebben volledig in het lichaam te zijn geland en nieuwe energie en kracht te hebben gevonden. Het gaat er immers niet om hoe de flow gaat (ook al stond ik daar wel anders in, ik wilde er immers 'beter' in worden), maar het gaat er om hoe je kunt meebewegen in de flow.


Op deze website staat bij de yogavormen het volgende over vinyasa flow: In deze lessen volgen de asana’s (houdingen) elkaar op dynamische wijze op met behulp van de ademhaling. Het is dus een actieve vorm van yoga.

Flow zit in alles, het is een soort rode draad door je leven. Meegaan met de flow is een prettige manier van leven. Met ups en downs. Zo ervaar je dat ook in een yogales: de ene flow ervaar je prettiger dan de andere.

In de les leer je daar juist niet over te oordelen (goed of fout) maar enkel te ervaren. Als dat je lukt in de les, zal je merken dat niet alleen de les, maar ook je leven langzaamaan lichter wordt.

Go with the flow!


Het is natuurlijk wel zo dat hoe vaker je iets oefent, hoe makkelijker het meestal gaat. En dat is fijn. Het is fijn als je de flow steeds meer gaat herkennen en je progressie voelt in je lichaam. Het betekent niet dat er helemaal geen uitdagingen meer voorbij komen. Integendeel, je komt altijd nieuwe dingen tegen aangezien je lichaam geen dag hetzelfde is en soms is bijvoorbeeld wéér diezelfde namaskar (zonnegroet) een uitdaging door de herhaling.


Ontdekken hoe jij meegaat met de flow op de mat, kan je veel vertellen over hoe jij omgaat met de flow van het dagelijkse leven. We kennen allemaal de 'ups & downs', ze zijn onvermijdelijk. Ups gaan meestal wel vanzelf en gemakkelijk. De downs gaan we vaak wat moeizamer en met weerstand doorheen.


Als je in dat moment kunt beseffen dat het onderdeel is van de dagelijkse flow, je datgene mag doorleven en misschien wel iets te leren heb, dan kan dat een hele geruststelling zijn. Het kan ruimte geven om te landen in de emoties, de pijn of de weerstand. En dan belangrijk om daarbij ademruimte te vinden. 'Blijven doorademen' zeg ik ook heel vaak in de yogales. Eén ademhaling tegelijk ont-moet en verwelkom je dat wat zich laat zien. En tussendoor is er lichtheid, ruimte en kracht. Onthoud dat niets voor altijd is, een nieuwe flow staat weer op je te wachten.


Vergeet het belangrijkste onderdeel van een flow niet: savasana. De eindontspanning is de plek van heling en integratie. Gun jezelf rust na elke golf die voorbij gekomen is, hoe hoog of laag die golf ook was.


'Go with the flow'.

In overgave en met vertrouwen, dat wens ik jou.


Liefs,

Marloes


Volg hier een gratis proefles in flow! Deze pagina is het best zichtbaar op een iPad of laptop. Wil je de les volgen op je telefoon, ga dan naar de videotheek en vul proefles in bij de zoekfunctie.


47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page