top of page

Duik de diepte in

24.png
 • Foto van schrijverMarloes

Het derde chakra, hallo ego!

Bijgewerkt op: 24 jan.

Terwijl er een zwak winterzonnetje naar binnen schijnt, het winterweer even rustig is en er een enkele vogel voorbij vliegt schrijf ik dit blog. Ik zit tegelijkertijd een beetje bij te komen van een 'zonnestorm' hier in huis.


Wat een 'zonnestorm in huis' betekent? Onze dochter wordt morgen 3 jaar en we merken daar wel een ontwikkeling van in haar derde chakra. Heb je geen idee wat ik daarmee bedoel, lees dan vooral verder. Fascinerend vind ik het. Ik verdiep me graag in de chakra's, het leert je zoveel over je hoe je in het leven staat. Ik hoop je met dit blog te inspireren om te onderzoeken hoe het derde chakra bij jou (op dit moment) tot uiting komt.


Een stukje basis

Er zijn 7 hoofdchakra's (energiekruispunten) die het meest bekend zijn waar ik graag mee werk. Ze lopen langs de wervelkolom boven elkaar, van je stuitje tot de kruin van je hoofd. De chakra's ontwikkelen zich in grofweg de eerste 20 jaar van je leven, in principe van onder naar boven (van chakra 1 naar chakra 7). Dit gaat stap voor stap en elke voltooide fase ondersteunt de volgende fase in het ontwikkelen/ontwaken. Na die eerste 20 jaar begint de cyclus opnieuw. Vooral in de tweede ronde betekent het niet dat je weer bij chakra 1 begint. Het ligt aan de thema's die op dat moment voorbij komen in jouw dagelijkse leven.

Side note: het is niet een zwart wit model. Er kunnen allerlei gebeurtenissen zijn in je leven waardoor een chakra zich bijvoorbeeld eerder ontwikkelt dan in de lijn van onder naar boven. Dit blog is echt een inimini stukje basis, met mijn persoonlijke ervaring erin verweven.


Innerlijke zon

Het derde chakra wordt ook wel de zonnevlecht genoemd. Ik zie het graag als een innerlijke zon ter hoogte van je maaggebied, net boven de navel. De zon kan bijvoorbeeld zacht stralen of heel uitbundig.


Na de geboorte is er nog een complete verweving met de moeder, daarom krijgt de moeder bijvoorbeeld haar baby het makkelijkste in rust. Een goede balans in de hoeveelheid prikkels in de eerste jaren van een mensenleven kan enorm helpend zijn op heel veel vlakken. Hoe een kind zich uit, is een spiegel van iets dat hij of zij nodig heeft. Wat een goede balans is, is per kind verschillend. Het is soms echt zoeken naar wat een kindje vraagt.


De ontwikkelingsfase van het derde chakra, die innerlijke zon, is tussen een leeftijd van 1,5 tot 4 jaar. Het verschilt per kind wanneer het zich laat zien en het gaat sowieso in stapjes. 'Ik ben 2 en ik zeg NEE.' Die kennen we vast allemaal wel ;) In deze periode gaat een kind steeds beter praten, wat het makkelijker maakt om te weten waar een kind behoefte aan heeft. Tegelijkertijd kan het ook een uitdaging zijn om een weg te vinden in alles wat er gezegd wordt.


Ontdekken

In deze fase kruipt het kind rustig 'uit het ei' en gaat het op een veilige manier steeds meer de wereld verkennen. Zolang er een vertrouwenspersoon in de buurt is, durven ze vaak steeds meer. Er zijn grote indrukken, die ook een grote uitwerking kunnen hebben. Denk aan driftbuien, niet kunnen/willen slapen, tegendraads zijn. Bij onze dochter merk ik dat ook, ze heeft dan moeite met terugschakelen.


Het helpt haar om bijvoorbeeld met alle aandacht samen rustig te spelen of boekjes te lezen. En daarbij is er veel ruimte voor datgene wat ik zelf ook veel toepas in het dagelijkse leven: Alles mag er zijn. Niets is gek of raar van wat ze doet of voelt. Ik vind het belangrijk dat ze dat meekrijgt. Alle emoties, weerstand, verdriet, boosheid of wat het ook is. Ik benoem het en kijk waar ik haar eventueel kan helpen. Meestal helpt het om vooral niet te veel te willen doen.


Het ego ontwaakt

Al die stappen horen bij de ontwikkeling van het derde chakra.

 • Het ontdekken dat je zelf een stem hebt en dat je kan zeggen wat je wel of niet wilt.

 • Je kunt zelf kiezen wat voor kleding je aan wilt.

 • Je hebt een bepaalde controle over dingen.

Wow, je kunt je voorstellen dat dat echt een te gekke ontdekking voor een kind is!


Het ego ontwaakt, zo zou je het kunnen noemen. Met ego bedoel ik niet iets slechts, zoals we het ego vaak zien. Ik bedoel hiermee het ontwikkelen van je identiteit, je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Als kind heb je hier gezonde grenzen voor nodig om die te ontwikkelen. Daarnaast is de mogelijkheid om jouw eigen ruimte in te kunnen nemen ook zeker nodig. Wat wil ik? Wat kan ik? Wat doe ik? Je gaat als kind bewegen vanuit de verbinding die je van binnen voelt.


Balans in het chakra

Als dit chakra goed ontwikkelt is heb je zelfvertrouwen en een goed gevoel van eigenwaarde. Andere kenmerken bij balans in het chakra:

 • je hebt een gezond verantwoordelijkheidsgevoel

 • warme persoonlijkheid

 • gevoel voor humor

 • spontaniteit en speels

 • goede zelfdiscipline

 • je kunt uitdagingen bewust aangaan

 • evenwichtig

 • betrouwbaar


Onbalans in het chakra

De verbinding met wat je van binnen voelt zijn we regelmatig als volwassenen een beetje kwijt. Wat wil ik eigenlijk? Kan ik echt gaan staan voor wat ik vind? Andere kenmerken van een onbalans in dit chakra:

 • problemen met de spijsvertering

 • weinig energie

 • slachtoffermentaliteit

 • weinig gevoel van eigenwaarde

 • woedeaanvallen

 • koppigheid

 • arrogant (deze koppelen we meestal aan het 'ego')

 • prestatiegericht

 • behoefte aan gelijk willen hebben


Zelfonderzoek

Misschien kun je terug gaan naar deze tijd, deze periode in je eigen leven. Hoe waren de omstandigheden op dat moment? Kreeg je de kans om helemaal jezelf te zijn en die grenzen op te zoeken? Waren er duidelijke grenzen? Werd er naar je geluisterd? Als je het niet weet kun je het eens vragen aan ouders/familie/verzorgers als die mogelijkheid er is.


Terug in balans

Als je merkt dat er een bepaalde onbalans is in je dagelijkse leven die je in de weg zit, dan heb ik goed nieuws. Het mooie van het chakrasysteem is dat je een onbalans namelijk kunt herstellen. Het begint allemaal bij bewustwording en toestaan te voelen dat je misschien wel iets gemist hebt in je kindertijd.


Misschien heb je het gevoel gekregen dat je zeurde, mocht je niet zelf je kleding kiezen omdat dat niet bij elkaar paste of voelde je je alleen bij heftige emoties. Het kan echt van alles zijn. Het is voor mij nooit de bedoeling bij heling en ontwikkeling om een schuldige te vinden of de precieze oorzaak te achterhalen. Dit onderzoek kan je helpen erachter te komen wat je hebt gemist. Zo kun je jezelf datgene geven om te helen. Daaruit kunnen de meest prachtige inzichten komen, al vraagt dat soms wel een lange tijd liefde, herhaling en aandacht. Het gaat stap voor stap en sommige punten zijn een levenslang onderzoek.


Ik begeleid je graag op deze reis

 • Loop je ergens tegenaan en wil je ontdekken hoe je de chakra's op dit moment ervaart? Er zijn op dit moment nog 2 plekjes vrij voor mijn mini retreat over de chakra's op 11 februari 2024. Kijk hier voor alle informatie.

 • Ook kun je bij mij terecht voor een 1 op 1 sessie waarbij we al jouw chakra's langs gaan. Klik hier voor meer informatie voor 1:1.

 • Regelmatig op de yogamat stappen (misschien wel dagelijks) kan je ook helpen om inzicht te krijgen in jouw chakra's. Ontdek mijn uitgebreide online platform door hier te klikken.


Zonnestorm

Ziek zijn en ander gedrag van je kindje dan je gewend bent, gaat vaak gepaard met grote sprongen in hun ontwikkeling. Fascinerend toch?! En bij onze dochter lijkt er nu dus een grote ontwikkeling te zijn. Ze is al een paar dagen ziek, maar weer aan de beterende hand gelukkig. Hopelijk kunnen we er een mooi verjaardagsfeestje van maken.


Mijn uitnodiging hier is om geduldig te blijven, niet te veel van haar te vragen en vooral aanwezig te zijn. Dat gaat het ene moment beter dan het andere moment, want zoveel thuis en weinig slapen vraagt wel wat van me. Mij eraan te herinneren dat deze ontwikkelingen er zijn, helpt mij enorm om die rust en geduld in mezelf te vinden. Ook dit gaat weer veranderen en juist deze momenten zijn zo belangrijk. (Oja, en het is ook bijna volle maan in leeuw. Een vurig teken, dus vuur van de maan op vuur van de zonnevlecht :)


Ik hoop je met dit blog geïnspireerd te hebben om het belang te zien van bewustwording en zelfonderzoek om persoonlijke groei te bevorderen. Je maakt daarmee je leven een stukje lichter. Dit blog nodigt je uit tot verdere onderzoek van je eigen chakra's, om daarmee jezelf en je innerlijke kracht te begrijpen en te ontwikkelen. Ik wens je daarin een mooie reis.


Geniet van de rest van je week, met een fijn stralend innerlijk vuurtje.

Liefs,

Marloes
80 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page