top of page

Duik de diepte in

24.png
  • Foto van schrijverMarloes

Holistische benadering: 8 tips om vakantiestress te verminderen

De zomervakantie is een periode waar we allemaal wel naar uitkijken. Het is een tijd om te ontspannen, te genieten van het mooie weer en quality time door te brengen met mensen die belangrijk voor je zijn. Maar de voorbereidingen en (vaak) de verwachting om alles perfect te maken, kunnen stress veroorzaken. Ik heb acht tips voor je, bekeken vanuit het holisme, om stress te verminderen.


1. Begin je dag met een yogasessie

Dit kan écht een enorme impact hebben op je dag. Yoga helpt je lichaam en geest in balans te brengen, waardoor je dus meer in balans je dag kunt beginnen. Start je ochtend met een paar eenvoudige houdingen zoals de zonnegroet. Deze serie van houdingen helpt om je lichaam op te warmen, je spieren te strekken en je geest te kalmeren. Door je te concentreren op je ademhaling en beweging, begin je je dag met een gevoel van rust en focus. Ken je de zonnegroet niet? Volg dan mijn gratis proeflessen op youtube voor yoga met begeleiding.


2. Mediteer dagelijks om je geest te kalmeren

Meditatie is een krachtig hulpmiddel om stress te verminderen. Vind elke dag een rustig moment, zelfs al is het maar vijf minuten, om te mediteren. Zit comfortabel, sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Als je gedachten afdwalen, breng je aandacht dan zachtjes terug naar je ademhaling. Deze oefening helpt je om in het moment te blijven en stressvolle gedachten los te laten. Een extra tip is om een paar minuten langer op het toilet te blijven zitten en deze oefening te doen.


3. Maak gebruik van Reiki voor energieheling

Reiki is een Japanse alternatieve geneeswijze die het zelfhelend vermogen stimuleert. Iedereen beschikt over zelfhelend vermogen. Als je bijvoorbeeld een wondje op je vinger hebt, heelt dat vanzelf. Bij reiki wordt er met handoplegging op verschillende delen van het lichaam energie doorgegeven. Niet de energie van de therapeut zelf, maar universele energie. Deze energie is altijd, overal en in alles aanwezig. En ondanks dat je dit niet direct kunt zien, kun je de energie wel voelen.


Een Reiki-sessie kan helpen om je energiebalans te herstellen en je stressniveau te verlagen. Je kunt bij mij terecht voor een reiki behandeling, al kan ik me ook voorstellen dat dat niet past in de agenda. Ik wil je de optie aanbieden voor reiki op afstand. Dit werkt ook heel mooi en goed, het blijft mijn mind verbazen.


Je gaat dan 30 minuten ontspannen liggen in je eigen omgeving terwijl ik op je afstem en reiki geef. Ik trek daarna nog een kaart voor je en deel wat mijn ervaring was. Meer weten of afspreken (€30,- voor 30 minuten)? Stuur een email naar marloes@ajnatempel.nl.


4. Oefen bewust ademhalen

Bewust ademhalen is een eenvoudige maar effectieve techniek om je stressniveau snel te verlagen. Probeer de 4-7-8 ademhalingstechniek: adem vier tellen in door je neus, houd je adem zeven tellen vast, en adem acht tellen langzaam uit door je mond. Deze techniek helpt je parasympathische zenuwstelsel te activeren, wat zorgt voor een diepe staat van ontspanning.


5. Creëer een dagelijkse routine van zelfzorg

Zelfzorg is essentieel voor stressmanagement. Neem elke dag de tijd om iets te doen waar je van geniet en wat je ontspant, of het nu gaat om een warm bad, lezen, wandelen in de natuur of creatieve activiteiten zoals tekenen of schilderen. Door dagelijks tijd voor jezelf in te plannen (al is het maar 15 minuten), zorg je ervoor dat je niet overweldigd raakt door de drukte van het dagelijks leven.


6. Gebruik etherische oliën voor ontspanning

Etherische oliën kunnen enorm behulpzaam zijn in het beheersen van stress. Deze geconcentreerde plantextracten hebben therapeutische eigenschappen die je helpen ontspannen en kalmeren. Zoals je misschien weet ben ik enorm fan van etherische olie en leer ik steeds meer bij.


Lavendelolie staat bekend om zijn kalmerende effecten en kan helpen bij angst en slapeloosheid. Bergamotolie kan je stemming verbeteren en stress verminderen. Plaats een paar druppels van je favoriete etherische olie in een diffuser, gebruik een olieroller, voeg ze toe aan een warm bad, of meng ze met een draagolie en masseer ze in je huid. Het inademen van deze geuren kan direct een gevoel van rust en ontspanning geven. Door etherische oliën dagelijks te gebruiken, creëer je een routine die je helpt om beter met stress om te gaan.


7. Maak tijd voor mindfulness

Mindfulness betekent volledig aanwezig zijn in het moment zonder oordeel. Probeer gedurende de dag mindful te zijn, of je nu eet, wandelt of een gesprek voert. Door je aandacht volledig te richten op wat je aan het doen bent, voorkom je dat je gedachten afdwalen naar stressvolle situaties. Dit helpt je om meer te genieten van de kleine momenten en vermindert de algehele stress.


8. Sluit je dag af met een ontspanningsritueel

Net zoals het belangrijk is om je dag rustig te beginnen, is het ook essentieel om je dag kalm af te sluiten. Zet je telefoon uiterlijk 2000u uit en creëer een ontspanningsritueel voor het slapengaan. Doe bijvoorbeeld yin yoga, een yoga nidra of lees een ontspannen boek. Dit helpt je lichaam en geest om te schakelen naar een staat van rust, waardoor je beter slaapt en de volgende dag met vernieuwde energie begint.


Door deze tips toe te passen, kun je de stress rondom de zomervakantie verminderen en jezelf toestaan om ten volle te genieten van deze mooie tijd. Het zijn veel tips, dus begin misschien met 1 tip toe te voegen aan je dag.


Onthoud dat zelfzorg en ontspanning voor de vakantie, net zo belangrijk zijn als de vakantie zelf (dit is zeker een note to self :).


Namasté,

Lieve groet,

Marloes


59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page