top of page

Duik de diepte in

24.png
  • Foto van schrijverMarloes

Je hoeft het niet alleen te doen

Bijgewerkt op: 13 okt. 2023

'Ja maar ik kan het wel alleen...'

'Ja maar het gaat eigenlijk altijd wel prima...'

'Ja maar niemand zit te wachten op dit verhaal...'

'Ja maar uiteindelijk moet je toch alles zelf doen...'

'Ja maar ik wil diegene er niet mee belasten...'

'Ja maar....'


Kun jij goed om hulp vragen? Ik ben het nog aan het leren, ook al vraag ik regelmatig wel om hulp. Wanneer ik in het patroon beland van alles alleen 'moeten' doen, komen een aantal van deze bovenstaande gedachten voorbij. En soms zitten die gedachten goed verstopt.


Het besef dat ik de dingen niet alleen hoef te doen, kwam nu in een nieuwe laag weer voorbij. Het leven zit vol spiegels, je hoeft er alleen maar in te kijken en te beseffen dat je een keuze hebt. Je kunt doorgaan met wat je deed en dezelfde weg bewandelen of je kunt je route aanpassen door iets in jezelf te helen en ruimte te geven. Ik vind ontwikkeling ontzettend fascinerend en maak het mezelf graag makkelijker in het dagelijkse leven. En ik neem ook graag verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven. Dat is de reden dat ik in juli 2022 gestart ben met de opleiding tot holistisch therapeut bij ZoMa.


Spiegel

Hoe ben ik me daar dit keer bewust van geworden en wie was die spiegel? Dat kwam via onze dochter, die het moeilijk vond/vindt op de peuterschool (of peuterspeelzaal, peuteropvang, hoe je het ook noemen wilt). Ze vond het moeilijk, er waren grote gevoelens en wat wilde ze daarmee doen? Alleen zitten bij de uitgang. Voor de deur. Of alleen zitten op de bank, de andere kindjes moesten weg. Nee, bij de juf is ook geen goed idee.


De eerste paar keren was dat anders en ging ze nog wel bij de juf. Vorige week wilde ze het alleen doen, in een hoekje, weg van de anderen. En dat deed zo ontzettend veel pijn in mijn hart. Het maakte in mij zoveel los en de spiegel was duidelijk.


Hulp aannemen

Dus daar zat ik, vol tranen op de fiets. Zo geraakt in mijn eigen pijn. Jordi was op zijn werk. Hij appte en vroeg hoe het was gegaan. 'Hartverscheurend', antwoordde ik. Hij vroeg of ik even wilde bellen en mijn eerste gevoel was nee. We kunnen beter pas bellen als de ergste emotie gezakt is.


Ojee, wat een besef... Nu doe ik dus hetzelfde als Jonna... Eerst alleen zitten met deze grote gevoelens, het zelf oplossen. En als het gezakt is, wil ik er wel over praten.


Voorzichtig appte ik: 'Misschien niet handig, want ik ben heel emotioneel.' En toen belden we en daarna voelde ik me gelijk een stuk beter. Hoe wonderlijk ;) Voor mij is het soms wel fijn om mezelf terug te trekken en stil te worden. Te voelen wat er in me omgaat en zo de dingen een plekje te geven. Soms is er letterlijk geen ruimte om iemand te benaderen. Maar soms wil ik iemand niet belasten of schaam ik me ervoor dat het zo is. Er zit iets diep in mij verankerd dat ik de dingen zelf moet oplossen. Het is een mooi inzicht die vast nog meer lagen gaat krijgen.


Reiki

Ik geloof heel sterk dat ik dit inzicht en dit besef in zo'n moment kan delen met Jonna. Ik gaf reiki aan de situatie (ja dat kan) en benoemde hardop dat 'ik het niet alleen hoef te doen. En Jonna, jij hoeft het ook niet alleen te doen.' Ik bleef zo zitten in meditatie, met de liefdevolle reiki energie. Jonna haalde ik het einde van de ochtend van school. Ze was blij om me te zien en bleef ook lekker spelen met de kindjes.


Nu is het een week later, Jonna ging gisterochtend een stuk plezieriger naar school. Het zijn iedere keer dikke tranen bij het afscheid, maar ze gaat weer wat makkelijker naar de juf en ze speelt al snel. Toen ik haar ophaalde vroeg ik haar of ze het leuk heeft gehad op school. Voor het eerste zei ze volmondige JA. Knap kind.


Je hoeft het niet alleen te doen

Dus ja, hulp vragen. Ook jij, lieve lezer, hoeft het niet alleen te doen. Uiteindelijk gaan we zelf door situaties heen in ons leven, situaties die waarschijnlijk anders zijn dan bij de mensen om je heen. Misschien voelt het wel uitzichtloos. Dat kan eenzaam voelen of confronterend zijn. Ook al moet je er zelf doorheen, je hoeft dat niet alleen te doen.


Ga er even voor zitten, sluit je ogen en adem 3x diep door. Stel jezelf de vraag:

Wat hoef ik op dit moment niet alleen te doen? Aan wie kan ik hulp vragen?


Mocht je ook eens samen in de spiegel willen kijken, dan ben je welkom voor een 1 op 1 sessie met reiki (we doen veel meer). Dat kan hier thuis in Den Haag of we plannen een afspraak bij jouw thuis of in de buurt. Klik hier voor alle informatie.


Ik wens je een dag vol verbinding en vertrouwen.

Liefs,

Marloes

73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page