top of page

Duik de diepte in

24.png
  • mzonneveld3

Op reis met Yoga Nidra

Als je al eens in één van mijn lessen op de mat bent gestapt, dan weet je dat ik in mijn lessen de bewustwording van de cycli verweef. De seizoenen, de maan en soms zelfs ook de menstruatiecyclus. Werken met cycli uit de natuur zie ik als een prachtige natuurlijke manier om balans en harmonie te vinden tussen Yin en Yang in ons leven.


Yang is bij de meeste van ons volop aanwezig in al onze activiteiten door de dag heen. Maar hoe zorgen we dat we voldoende Yin tot ons nemen? Hoe zorgen we dat we die harmonie blijven cultiveren?


Eén van de manieren om meer rust in je leven uit te nodigen is door het ondergaan van Yoga Nidra, of ook wel de yogi slaap genoemd. Ik vergelijk Yoga Nidra meestal met het maken van een reis. In het dagelijks leven reizen we wat af met in onze buitenwereld. Dit doen we met onze open ogen en we doen allerlei indrukken op als we onderweg en in beweging zijn. Sluiten we onze ogen dan komen we tot stilstand en ontstaat er ineens een reis door het landschap van onze binnenwereld en doen we daar onze indrukken op.


Op reis met Yoga Nidra Je vertrekpunt is je lichaam en zijn je zintuigen, dat wat nog in contact staat met de buitenwereld. En vandaar uit reis je dieper af naar de meer subtielere delen van je zijn, via je adem, je gevoelens, emoties en gedachtes. In het afdalen gebeurt er iets moois. Je wakkere bewustzijn maakt een switch naar je onderbewuste, naar daar waar je voorbij gaat aan alles wat logisch is. In jouw onderbewuste ligt diepe kennis en een weten dat voorbij gaat aan woorden. Onbereikbaar voor je wakkere bewustzijn. Door Yoga Nidra te ervaren en in contact te komen met je onderbewuste doe je inzichten op simpelweg door te luisteren en te observeren. Je ontdekt daarmee de stillere en subtielere delen van jezelf.


Je ontdekt een diepe innerlijke rust waarvan je niet eens wist dat je die in je draagt. Je ademhaling vertraagt, je hersengolven veranderen van frequentie en ook je hartslag wordt langzamer. Je hele lichaam komt in een herstelmodus terwijl jij op reis bent.


Waarom vinden we het zo lastig om te rusten? Zonder dat we er erg in hebben lopen we allemaal rond met denkbeelden die een mening vormen over wat rust en ontspanning zijn. Meestal zijn rust en ontspanning alleen gekoppeld aan het weekend of het hebben van vakantie. Vaak ervaren we in het dagelijks leven ongemak als we onszelf ineens het nietsdoen gunnen of weten we ineens niet meer hoe het moet, omdat we niet meer bij dat gevoel van rust kunnen komen door alle drukte binnen in onszelf. Terwijl we voelen dat we het nodig hebben.


Hoe doorbreek je het ongemak, de onwennigheid of zelfs het schuldgevoel van rust nemen? Door het niet alleen te doen, door je te laten begeleiden. Je kunt een opname opzoeken en beluisteren of bij iemand terecht die je ‘live’ kan begeleiden in de studio.


Zowel ik als andere collega's bieden bij de Ajna Tempel op meerdere momenten in de week Yoga Nidra aan gekoppeld aan een yogales (zie lesrooster). In de Yoga Nidra workshops is er ruimte om de Nidra meer persoonlijk te maken, meer gericht op wat jij precies nodig hebt. Zo kun je zondag 3 april een 2 stemmige Yoga Nidra ervaren en op zaterdag 23 april ontdekken hoe het is om in de stroom van bewustzijn te stappen.


Ga je ook een keer mee op (innerlijke) reis?


Warme groet,

Sandra



2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page