top of page

Duik de diepte in

24.png
  • Foto van schrijverMarloes

Tapas ~ Liefdevolle discipline

Niyama Tapas

Je innerlijk vuur met liefde en discipline inzetten voor zelfontdekking en groei.


Ontdek 3 tips om tapas te integreren in je dagelijkse leven.


Wat is Tapas?

Het klopt, dit zijn ook Spaanse hapjes. Maar in de yoga filosofie staat tapas voor het innerlijke vuur van yoga. Het gaat over vastberadenheid, discipline en groei. Dit gaat gepaard met liefde en vriendelijkheid.


Het herinnert ons eraan dat ware transformatie plaatsvindt wanneer we uit onze comfortzone treden en obstakels overwinnen.


Tap betekent branden, pijn lijden of verteerd worden door vuur. Dit betekent niet dat je volledig over je grenzen heen moet gaan. Eerder het tegendeel, het gaat over zelfrealisatie.


Dus kun jij de bereidheid vinden om over jezelf te leren en daarin je yoga practice aan te passen? En dan dus ook de toewijding vinden om de uitdagingen die je in jezelf tegenkomt aan te gaan? Door die uitdagingen op te zoeken kun je groeien en meer bewustzijn creëren. Je verbindt je met je Zelf en ontdekt een hoger doel van het leven.


Zelfdiscipline en volharding zijn daarin van enorm belang. We hebben allemaal wel wensen van wat we willen doen om goed voor onszelf te zorgen. Dagelijks op de mat staan kan een brug te ver zijn, net als elke ochtend mediteren nadat je ‘s morgens wakker wordt. Maar waar dan te beginnen?


Discipline

Je wilt jezelf dus niet forceren, maar wel discipline vinden. Hoe doe je dat?Belangrijk daarin is het besef dat je iets wilt neerzetten wat voor jou haalbaar. Lees die zin nog meer eens. Dus het besef iets neer te zetten wat voor jou haalbaar is.


Wanneer je doel te groot is, kan dat voor stress en frictie zorgen. En dat is precies het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Weet ook dat wat jij nodig hebt per dag kan verschillen. Je wilt dus echt leren voelen hoe het met je gaat en daarop inspelen.


Voorbeeld

Ik neem mezelf even als voorbeeld. Ik sta (bijna) dagelijks op de yogamat, maar doe dit wel redelijk binnen mijn comfort zone. Ik ben toe aan meer fysieke uitdaging en wil meer kracht opbouwen in mijn lichaam.


Ik heb besloten om ook naar de sportschool te gaan om mijn lichaam op die manier uit te dagen. Het blijkt dat ik het ook nog best leuk vind en het werkt gelijk door in mijn yoga practice.


Als ik op een dag voel dat mijn lichaam erg moe is (dat is toevallig terwijl ik dit bericht schrijf), kan ik mezelf heel erg gedisciplineerd toespreken en evengoed gaan sporten of ik kan er voor kiezen om thuis de yogamat op te stappen voor een practice die beter past in het moment.


Let op, hier zit wel een uitdaging in. Soms zitten we in een ‘ik heb geen zin mood’ en dan kunnen jouw gedachten je vertellen dat je moe bent en uit wilt rusten. Dan komt de beslissing dus vanuit het hoofd. Als je in die ‘ik heb geen zin mood’ zit, kan het juist helpen om wel te gaan voor die uitdaging. Dit opmerken en leren over jezelf vraagt oefening. En blijf tijdens het ontdekken en uitproberen liefdevol naar jezelf kijken in dit proces.


Ik hoop dat de volgende tips je gaan helpen ->


Tip 1

Doe je altijd vinyasa flow lessen en/of sport je veel? Zet dan eens een yin of meditatie les op. Doe dat bijvoorbeeld 1x per week en ontdek wat het je brengt. Dit kan natuurlijk ook andersom, dus als je vooral yin activiteiten kent in je week, dan ga je meer de actie opzoeken.


Tip 2

Wil jij graag dagelijks de mat opstappen? Begin met een week lang je wekker elke dag 15 minuten vroeger te zetten. Zorg dat je les van 10 minuten & mat al klaar liggen zodat je gelijk kunt beginnen. Evalueer na die week en maak een nieuw plan als vervolg. Misschien werkt de avond bij jou beter, dan kan natuurlijk ook!


Tip 3

Wil je meer aandacht hebben voor jou binnenwereld gedurende de dag? Zet elk uur (of half uur) een wekkertje. Stop dan even met wat je aan het doen bent en breng je aandacht naar je adem. Wordt je 3 ademhalingen bewust van jouw binnenwereld.


Laat Tapas je begeleiden op je yogapad en laat het vuur binnenin je branden met passie voor zelfontdekking en groei.


Veel succes en plezier met het beoefenen van deze kwaliteit.

Liefs,

Marloes

35 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page