top of page

Duik de diepte in

24.png
  • mzonneveld3

Van donker naar licht, van licht naar donker.

We maken elke juni een transitie mee: de zomerzonnewende. Op 21 juni vieren we de langste dag en de kortste nacht. We gaan hierna weer van licht naar donker. Op 21 december vieren we de winterzonnewende. Dan is de kortste dag en de langste nacht. Daarna gaan we dan weer van donker naar licht.


Dagelijks zijn er transities. Van ochtend naar middag. Van maandag naar dinsdag. Van week 35 naar week 36. Van je lunch naar je diner. Als je hier even stil bij staat vind je overal transities. Het zijn de transities die voorbijgaan zonder nadenken. Ze zijn vanzelfsprekend en we kennen ze. We verwachten ze, zonder dat we er bewust over nadenken.


Er zijn ook transities die onverwachts zijn. We ervaren die onverwachtse transities als positief of negatief. Ze zijn licht of donker. De ene transitie zorgt voor onrust en de andere transitie geeft je een eureka moment.


Je kunt je vast nog wel de eerste ‘corona lockdown’ herinneren in maart 2020. Dat was ook een grote transitie. Of je krijgt een nieuwe functie op je werk, je partner gaat bij je weg, een dierbare vriendin gaat verhuizen naar het buitenland. Allemaal transities die als ‘licht of donker’ kunnen worden ervaren.


Stel je voor, de nieuwe functie op je werk. Je zat daar echt niet op te wachten, want je bent eigenlijk heel tevreden met je huidige functie Maar er is geen keuze, je krijgt de nieuwe functie. Dat kun je dan zien als een donkere ervaring. Je start met frisse tegenzin met je nieuwe functie en krijgt taken die ontzettend goed bij je passen. Je wordt er blij van en je hebt nu een lichte ervaring. Er is niet alleen een transitie geweest van de omstandigheid zelf (de nieuwe functie), maar er heeft ook een transitie plaatsgevonden in hoe jij de omstandigheid ervaart.


Kan je me nog volgen? Ik vind dat zo bijzonder! En het kan je helpen te ontspannen en vertrouwen te hebben in de transities die gaande zijn.

Voor mezelf was het moederschap de afgelopen tijd een grote transitie. Ook het volgen van een yoga opleiding, 2 jaar reizen, verhuizen naar Den Haag, het runnen van een yogaschool. Ze zorgden allemaal voor transities in mijn leven.


Soms benoem ik het alsof het leven voor een transitie een ander leven was. Dat kan soms zo voelen, maar het is ook hetzelfde leven. Het is LEVEN. We bewegen mee, we flowen en veranderen. Prachtig toch!


Onderzoek eens voor jezelf hoe je de veranderingen in je leven op dit moment ervaart. Hoe kijk je ernaar? Wat voor gedachten krijg je daarbij en welke gesprekken voer je in jezelf? Zet dan als het ware een stap achteruit, zoom uit. Kijk naar jezelf en de situatie. De situatie is er. Het is precies zoals het is. Het is precies zoals het moet zijn. Misschien is het moeilijk, dat is ok. Misschien wordt het makkelijker, dat is ook ok.


Soms is het donker. Soms is het licht. En dan wordt het ook weer donker. Vervolgens weer lichter. Dat is leven.


Liefs, Marloes


‘Elke boom groeit tegelijkertijd in twee richtingen: naar het donker en naar het licht’ – John O’Donohue

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page