top of page

Duik de diepte in

24.png
  • Foto van schrijverMarloes

Wat heeft een tomaat te maken met yoga?

Bijgewerkt op: 27 apr.

In principe niet zoveel, maar toen ik mijn eerste vinyasa flow les volgde bij een grote studio leek ik er wel op. Het zweet gutste van mijn gezicht en mijn wangen waren zo rood als een tomaat. Dit was totaal anders dan de rustige yoga die ik gewend was.


Ik deed al ongeveer een jaar yoga en wilde vaker op de mat staan. Yoga had me al zoveel gebracht. Wat gebeurde er op de mat? Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, dus ik ging op ontdekkingstocht. Die eerste les was intens; de docent liet me alle hoeken van de mat zien. Eerst ging een been omhoog, dan weer een arm, en we bewogen van links naar rechts en van voren naar achteren. Pfff, ik weet het nog heel goed.


Licht en levendig

Hoewel ik compleet uitgeput was, voelde ik ook een vonk. Iets in mij voelde licht en levendig. Ik werd vastberaden en enthousiast: 'Dit wil ik leren en meer over weten!'


En zo begon mijn dagelijkse yoga practice. Ik ging één of twee keer per week naar een studio en oefende de rest van de week thuis met dvd's (dat was in die tijd nog :). Door vaker te oefenen, kon ik me beter ontspannen in de flow. Mijn lichaam werd sterker, soepeler en mijn geest rustiger.


Zoveel levenslessen

Daarnaast leerde ik veel over mezelf. Bij moeilijke houdingen had ik verschillende reacties. Soms wilde ik opgeven en dacht ik: "Dit is niets voor mij." Andere keren was ik vastberaden en dacht ik: "Dit wil ik echt dagelijks doen, wat leuk!"


Ook kwamen er emotionele ontladingen. Soms huilde ik ineens op de mat, of ik stapte er gefrustreerd vanaf. Het is fascinerend wat er allemaal kan vrijkomen tijdens een yogasessie.


Verschillende lagen

Wist je dat je uit meerdere lagen bestaat en dat deze elkaar kunnen beïnvloeden? Denk aan je fysieke laag, emotionele laag en mentale laag. Met yoga breng je je lichaam in beweging (fysieke laag) en merk je soms dat je geest rustiger wordt (mentale laag). Of misschien raakt een bepaalde houding je emotioneel, waardoor er iets wordt losgelaten. Als dat gebeurt, kan er ook ruimte ontstaan in je lichaam.


Alles werkt samen en heeft invloed op elkaar.


En nu, 15 jaar later, 'flow' ik met veel meer ontspanning alle richtingen op. Ik heb inmiddels talloze yogi's alle hoeken van de mat laten zien. Ik heb mijn lichaam beter leren kennen en, nog belangrijker, yoga heeft bijgedragen aan heling en veel meer helderheid in mijn hoofd.


Het gaat niet vanzelf

Ook ik heb momenten waarop ik mezelf moet motiveren, en soms is het lastig om mijn bed uit te komen. Maar ik weet waar ik het voor doe, en dat maakt echt verschil. Ik wil jou graag motiveren om yoga ook eens thuis te proberen met mijn online lessen. Lid worden kan al vanaf € 12,50 per maand!


Ik raad je aan om te beginnen met een kwartaal- of halfjaarabonnement. Zo geef je jezelf de tijd om te ontdekken wat yoga voor jou kant betekenen en het is ook nog eens het voordeligst.

  • Een kwartaalabonnement kost €42,- (dat is €14,- per maand)

  • Een halfjaarabonnement €75,- (dat is €12,50 per maand)

  • Een maandabonnement kost €16,- en is maandelijks opzegbaar.Je zult merken dat je beoefening in golven komt. Soms besteed je meer tijd aan meditatie, dan weer aan flow, yin of hatha. Er zijn momenten waarop je alles door elkaar doet en periodes waarin je een week helemaal niets doet. Dan merk je dat je het mist en begin je weer opnieuw.


Kortom, ga mee met de flow en omarm de weerstand, uitdagingen en de rode wangen als een tomaat (ik kan daar nog steeds over meepraten, sommige dingen veranderen gewoon niet ;).


Tot gauw op de mat!

Liefs,

Marloes36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page