top of page

Duik de diepte in

24.png
  • Foto van schrijverMarloes

Wat maak jij ervan in je hoofd?

Vlak voor de jaarwisseling had ik met een vriendin afgesproken in Leiden. Bijkletsen, inspiratiekaarten leggen voor het nieuwe jaar en lekker eten stond op de planning. Ik vind het heerlijk dit soort momenten te hebben om terug te blikken naar het jaar dat geweest is en intenties te zetten voor het nieuwe jaar.


Tram, trein, bus

Ik ging met OV, dus eerst een ritje met de tram wat gevolgd werd door een ritje met de trein. Heerlijk vind ik dat, lekker mijn boek lezen en ontspannen. Nietsvermoedend stapte ik uit de tram en toen zag ik 2 oproepen gemist en appjes van mijn vriendin. "Een aanrijding tussen Den Haag en Leiden, kun je er wel komen?" Ik ging op onderzoek uit: "Ah kijk, er gaat een bus! Ik kom eraan, ben alleen later."


Bij de bus stonden natuurlijk mega veel mensen. Dat wordt proppen! Ik kwam in de bus en als sardientjes gingen we naar Leiden. Mega vol, warm, drukke en bellende mensen, maar ik was onderweg. In dit soort situaties kan ik best onrustig worden, maar ik was eigenlijk heel ontspannen. De buschauffeur maakte er ook wat gezelligs van en zo gingen we met z'n allen heel Wassenaar door.


Hallo gedachten

De hele busrit van 50 minuten was het droog en vanaf Leiden was het nog 18 minuten lopen. Eenmaal in Leiden aangekomen begon het te regenen. Toen kreeg ik gezellige verhalen in mijn hoofd:

"Als dit een voorbode is voor 2024, dan ben ik heel benieuwd wat dat jaar allemaal te brengen heeft."


Ik moest eigenlijk gelijk lachen om die gedachte en toen kwam er iets nieuws: "Wat fijn de regen, nu kan ik de busrit met al die mensen van me af laten spoelen tijdens deze natte wandeling."


Gedachte 1 was negatief, zorgen creëren. Iets wat ik niet zo heel veel doe, ik probeer altijd het positieve te zien van de dingen. Dat gaat eigenlijk vanzelf, daar 'doe' ik niet zoveel voor. Al zie ik wel beren op de weg in sommige situaties. Juist die beren hebben me dan iets te vertellen, die hebben mij een les te leren (maar dat is weer een ander verhaal/blog).


Gedachte 2 was de situatie positief bekeken. Dat voelt een stuk lichter, maar tegelijkertijd is het ook een verhaal die je jezelf verteld in je hoofd. Geluk creëren.


Het is zoals het is Uiteindelijk was de situatie zoals die was. Er gingen geen treinen, ik stond 50 minuten met zweetoksels in een bus als een sardientje en heb daarna 18 minuten gelopen in de regen. Punt.


Onderuitzakken in de situatie zoals die is, zonder al die verhalen kan heel veel rust geven.


Tegelijkertijd, als dit zo werkt met die gedachten kun je jezelf ook helpen als je vast zit in een negatieve loop. Als je negatieve gedachten hebt, daarin rond dwaalt, kun je dan ergens in die gedachten een deurtje vinden die open kan en waar je een andere manier vindt om naar de situatie te kijken?


Zelfonderzoek

Dus interessant om eens op te merken waar jij allemaal verhalen van maakt in je hoofd. Het is vaak al bij de kleinste dingen. Kies een situatie die niet te ingewikkeld of te beladen is om hiermee te oefenen. Bijvoorbeeld een trein missen, een vriendin die te laat komt, een yogahouding die je moeilijk vind, natgeregend worden op de fiets. Dat soort dingen.


Bekijk je over het algemeen de dingen eerder positief of negatief?

Wat vertel je jezelf over de situatie?

Wat brengt het je op dat moment?

Is het echt waar?


Grote thema's

Wanneer iets piekeren wordt in je hoofd, dan is de laatste vraag vooral mooi om mee te nemen in jouw onderzoek. Is het wel echt waar? Wat voor gedachten kun je er nog meer bij bedenken? Wat zou er ook waar kunnen zijn? Soms helpt het ook om je voor te stellen hoe iemand anders zou denken over de situatie. Dan komen er soms wat meer mogelijkheden bij.


Je hoofd zal in de 'ja maar...' stand gaan. Het gaat allerlei tegenargumenten vinden waarom die nieuwe gedachte niet waar is. Dat is logisch, dat is ok en dat kun je opmerken. Misschien kun je de nieuwe mogelijkheden/gedachten op een blaadje schrijven en dat elke dag wat liefdevolle aandacht geven. Kijk maar wat er gebeurd, wees nieuwsgierig.


Onthoud dat alles wat je aandacht geeft groeit.

Dat geldt dus ook zeker voor gedachten.


Ruimte en overgave

Hoe mooi zou het zijn als je uit kunt zoemen. Dat je gedachten kunt opmerken als gedachten, zonder ze als waarheid te aanschouwen. Hoe mooi zou het zijn als je de situatie helemaal kan accepteren zoals die is.

Hoeveel ruimte zou jou dat geven?

Wat voor gevoel zou jou dat geven?


En dit is niet altijd makkelijk, maar het is zeker mogelijk om hiermee te oefenen. De situatie blijft hetzelfde, maar je maakt het jezelf van binnen makkelijker.


Yoga

Tijdens mijn yogalessen en events is er ook alle ruimte om dit te oefenen. Op de mat kom je namelijk allerlei gedachten tegen over jezelf, over yogahoudingen, over mij als docent. Het is een prachtige ingang om die gedachten eens onder de loop te nemen. En wie weet kun je op een gegeven moment achterover gaan leunen en de situatie/yogahouding aanschouwen precies zoals die is. Zonder oordel, zonder er een verhaal van te maken.


En hoe was mijn vriendinnen date?

Die was heerlijk! Uiteindelijk geen kaart gelegd en alleen maar gekletst en gegeten. Ik gok dat je dit leest lieve vriendin, dat doen we gauw weer!


Heb je vragen of wil je met me delen wat deze reflectie met je doet? Je kunt me altijd een mailtje sturen via marloes@ajnatempel.nl.


Liefs,

Marloes
56 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page