top of page

Duik de diepte in

24.png
  • mzonneveld3

Zwangerschapsyoga

Van licht naar donker, van donker naar licht.


Wanneer de langste dag is geweest, worden de dagen weer korter en wordt het weer wat eerder donker. Licht en donker, de aloude cyclus… Bij donker trekken we ons meer terug, bij licht worden we actiever en komen we meer naar buiten. We hebben beiden nodig. Licht en donker, openen en sluiten. Beweging en rust.


En deze eeuwenoude cyclus valt ook te plotten op de cyclus van het leven. Want… wanneer je zwanger wordt, is dat ook een grote transitie. Van vrouw naar moeder, van een stel naar een gezin, of misschien word je wel alleenstaande mama. Allemaal transities, een overgang van de ene situatie naar de andere.


Ook je lichaam verandert onder invloed van zwangerschapshormonen. Je kunt bijvoorbeeld in je eerste trimester heel misselijk en moe zijn doordat je zwangerschap ervoor zorgt dat je spijsvertering verandert en je progesteronspiegel stijgt. En.… je kindje groeit in 12 weken tot een bijna volledig mensje!! Eigenlijk werk je dus voor 2, of misschien wel voor meer. En ja, dat is soms naast de vreugde van je zwangerschap, ook best zwaar.


Wanneer je in je tweede trimester van je zwangerschap zit, maken je lichaam en kindje ook weer een transitie door. Je kindje heeft de grootste ontwikkelingen doorgemaakt en jij kunt je dan ook weer wat energieker en lichter voelen. Je kindje reageert op jouw en jullie aanrakingen en is vertrouwd geworden met je stem. Omdat je kindje groeit, groeit je buik en je kunt nu echt goed zien dat je zwanger bent!


In je derde trimester neemt je kindje 4x in gewicht toe! Geen wonder dat je je weer moeier voelt en dat wandelingen meer hersteltijd opleveren. Je organen zitten wat meer in de verdrukking door je kindje in je buik. De hersenen van kindje zijn aan het einde van je 3e trimester volgroeid en alle organen zijn ontwikkeld. En dan… begint, onder invloed van weer andere hormonen de bevalling, en gaat je kindje op reis…van het donker naar het licht.


Wanneer de bevalling op gang komt hebben vrouwen vaak behoefte om zich terug te trekken. Net als in het dierenrijk willen we graag een veilige en rustige plek om te bevallen. Elke wee is een transitie op zich, van donker naar licht, geven en weer even terugnemen, zodat je in jouw tijd en tempo je kindje het levenslicht kan laten zien. Een wonderlijke transitie.


Bij de Ajna tempel begeleiden we jou met zwangerschapslessen volgens de Birthlight methode, wat “geboortelicht” betekent. Momenten van beweging afgewisseld met ademhalingsoefeningen en meditatie, zodat we jouw bijzondere transitie optimaal kunnen ondersteunen.


Ik hoop jou en je kindje in je buik te mogen ontvangen voor deze mooie reis op de mat.

Liefs,

Jitske0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page