Yogavormen
Hier ontdek je welke yogavormen te volgen zijn op dit platform. Sla houdingen over die niet goed voelen in je lichaam. Je kunt mij altijd een bericht sturen via de contactpagina als je vragen hebt over een houding, yogavorm of iets wat je fysiek tegenkomt. Ik help je graag.
Op dit online platform vind je verschillende yogavomen terug. Hieronder lees je per yogavorm een korte uitleg. Je kunt de hele pagina bekijken, of klik op die yogavorm waar je specifiek meer over wilt weten.
​
Heb je vragen?
Stuur een email naar: marloes@ajnatempel.nl
​
GRATIS proeflessen volgen? Klik hier!
Bitilasana
Flow yoga
In deze lessen volgen de asana’s (houdingen) elkaar op dynamische wijze op met behulp van de ademhaling. Het is dus een actieve vorm van yoga.
Flow zit in alles, het is een soort rode draad door je leven. Meegaan met de flow is een prettige manier van leven. Met ups en downs. Zo ervaar je dat ook in een yogales: de ene flow ervaar je prettiger dan de andere.
In de les leer je daar juist niet over te oordelen (goed of fout) maar enkel te ervaren. Als dat je lukt in de les, zal je merken dat niet alleen de les, maar ook je leven langzaamaan lichter wordt.
Go with the flow!
-
De meeste lessen zijn ook geschikt voor beginners die fysiek altijd actief bezig zijn geweest. Geef jezelf ook de tijd aan deze stijl te wennen als dit nieuw voor je is, het kan soms als pittig ervaren worden.. Kies 'all levels' in de videotheek.
-
Wil je een uitdagendere les volgen omdat je al ervaring hebt? Filter dan op 'intermediair' als niveau in de videotheek. Dan kom je bij de uitdagendere lessen terecht.
Bhujangasana
Geschikt voor iedereen, ook beginners. Belangrijk wel om de 70% regel te volgen. Dat betekent van jouw maximale houding ga je een stukje terug, dus 70% van jouw houding. En als het genoeg voelt kom je eerder uit de houding.
Yin yoga
Yin yoga ondersteunt het natuurlijke proces van het lichaam in ontspanning. Met Yin Yoga gebruik je niet je lichaam om in de houding te komen, maar wordt de houding gebruikt om meer in je lichaam aanwezig te zijn.
De 'kracht' van yin zit hem in het ontspannen van de spieren waardoor andere elementen van het lichaam, zoals bindweefsel, banden en pezen, de ruimte krijgen. Om dit te kunnen realiseren blijven we langer in de houding, zo'n 3 tot 10 minuten. Zo maak je jezelf soepel op een dieper niveau. Daarnaast biedt Yin Yoga een effectieve stimulatie voor organen en energiebanen in het lichaam. De houdingen zijn vooral laag bij de grond, ze worden dus liggend of zittend uitgevoerd.
​
Balasana
Hatha yoga
In een Hatha les gaat het om verdieping in de houdingen. We staan langer stil in een houding en houden daarbij de focus op het lichaam en de ademhaling. Hatha wordt de meest traditionele vorm van yoga genoemd. Het activeert en harmoniseert fijnstoffelijke energiestromen (prana) in het lichaam.
In de les leer je je lichaam te ontdekken, accepteren en te beleven in het moment. Want alleen door het lichaam te beheersen open je de geest tot hogere kennis.
Geschikt voor iedereen, ook beginners. Het is een actieve vorm van yoga, maar meestal wel toegankelijk. Een hele fijne manier om te lichaam te versterken.
Virasana
Geschikt voor iedereen, ook voor beginners. Het actieve gedeelte (yang) is waar we mee beginnen, sla over wat niet goed voelt in je lichaam. Yin komt eraan :)
Yin Yang yoga
In deze les beginnen we meestal met Yang. Dit kan een fijne flow-serie zijn of Hatha yoga waarbij je het lichaam losmaakt en opwarmt. Je werkt aan je houding en het versterken van je spieren. Hierna volgt het Yin gedeelte waarbij je meer de ontspanning opzoekt. Juist na een beetje activiteit, is het heerlijk om je over te geven aan de stretches van de Yin. De kracht van Yin zit niet alleen in de vorm van de houding, maar vooral in de tijd die je in de houding blijft: wel drie tot vijf minuten. Je oefent met ontspannen spieren, vaak liggend of zittend. Terwijl je lichaam in eerste instantie de stretch tegenhoudt, voel je na verloop van tijd een verzachting en ontstaat er ruimte. Breng jezelf in balans: Yin Yang.
Salamba Sarvangasana
Yoga Nidra
Yoga nidra betekent 'slaap van de yogi's'. Deze yoga-slaap is een effectieve techniek voor diepe ontspanning, die het mogelijk maakt om je lichamelijk, geestelijk én emotioneel te rusten.
Bij Yoga Nidra balanceer je tussen wakker zijn en slapen, ook wel de slaap-waak toestand genoemd. Je werkt naar een volledige ontspanning toe en wanneer de ontspanning compleet is, ontstaat er meer ruimte voor inzichten. Je wordt gevoeliger voor wat er in je omgaat. Kortom: er ontstaat meer bewustzijn. Op dat moment spreek je in jezelf een bevestiging (Sankalpa') uit, wat zich bij regelmatig oefenen gaat manifesteren. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan met de conclusie dat het een genezend/helend effect heeft.​
​
De yoga nidra duurt meestal 20 tot 30 minuten. De uitnodiging is hier om gefocust te blijven. Wanneer je regelmatig oefent voelt je je heerlijk uitgerust!
​
Tip: Geef jezelf tijd en rust en herhaal een yoga nidra een aantal keren in de week/maand om te zien wat het effect is. De kracht van de herhaling is zo waardevol.
Zorg voor comfort in een liggende positie met:
-een zachte ondergrond
-kussens onder je knieën
-oogkussen of sjaal over je ogen
-plat kussentje onder je hoofd
-een koptelefoon op voor optimaal effect
Ik wens je mooie nidra reizen!
Voor iedereen die de slaap van de yogi's wil ervaren