top of page

Duik de diepte in

24.png
  • Foto van schrijverMarloes

Hallo, vata onbalans!

Het is herfst, absoluut. Het voelt ook echt als herfst. Regen, storm, omgevallen bomen, onrustig weer. Dat is ook precies hoe ik me voel op dit moment, ‘all over the place’. Ik sta voor allerlei mogelijkheden en keuzes. Door weinig slaap (wat dit keer niet komt door een wakkere dochter) is dat echt een warboel in mijn systeem en voelt mijn ’vata’ uit balans. ‘What the vata’…? Ik vertel er meer over in dit blog!


Dit weer is voor mij in ieder geval heerlijk. Ik blijf meer binnen, knutsel met Jonna, lees en geniet van koken. Veel mensen merken onrust op met dit soort weer, misschien jij ook wel. Je kunt onrustiger slapen, veel gedachten opmerken, geen focus hebben, er is een opgeblazen gevoel, droge huid, je bent snel overprikkeld, er is een continu gevoel van stress. Herken jij daar iets van?


In dit blog deel ik tips met je, wat ik ga doen om mijn vata weer wat meer in balans te brengen. Van warme olie tot een oefening buiten in de wind. Ik hoop dat je er wat aan hebt!


What the vata?

Vata is een van de drie dosha's in de Ayurveda. Dat is een eeuwenoud systeem van geneeskunde en gezondheid dat zijn oorsprong heeft in India. Vata wordt bepaald door de elementen lucht en ether. Het wordt vaak omschreven als de "wind" dosha vanwege zijn eigenschappen van beweging (ook in je lichaam), verandering en nieuwe ideeën hebben.


De drie dosha’s hebben we allemaal in ons, en allemaal in verschillende mate. Mensen met een dominante Vata-constitutie hebben vaak bepaalde kenmerken en eigenschappen die overeenkomen met de elementen lucht en ether. Ze zijn over het algemeen creatief, enthousiast, snel denkend en spontaan. Ze hebben een slanke lichaamsbouw, droge huid en neigen naar koude handen en voeten. Vata-typen houden van variatie, reizen en gaan makkelijk mee in de flow.


Dosha onbalans

Omdat we alle types in ons hebben, zul je vast kenmerken herkennen in jezelf. Belangrijker is misschien wel om te weten wanneer dosha’s uit balans zijn. Wanneer vata uit balans is kun je de klachten ervaren die ik eerder genoemd heb: Onrustiger slapen, veel gedachten, er is geen/minder focus, opgeblazen gevoel, overprikkeld zijn, gevoel van stress hebben.


De herfst wordt het vata seizoen genoemd. De eigenschappen van vata kun je ook herkennen in de natuur. Het betekent ook dat de klachten op dit moment makkelijk aanwezig kunnen zijn, helemaal wanneer jij al veel vata in je hebt.


Pitta vs vata

Ik heb zelf veel pitta in me, maar ook zeker veel vata. Of in ieder geval snel een vata onbalans. Daar zit ik nu midden in en het is dan zo fijn om deze tools te weten, zodat ik er bewust van ben hoe ik dit weer kan balanceren. Het duurt misschien even, maar ik neem de tijd. Deze zelfzorg is namelijk zo heerlijk, ik ga er van genieten!


  1. Gedeeltelijk meedoen met mijn eigen herfstretreat! Morgen (5 november 2023) is namelijk mijn herfstretreat en ik ga zeker een aantal lessen aanzetten. Doe jij ook mee?*

  2. Daarnaast ga ik morgenochtend met een vriendin naar ecstatic dance. Heerlijk om te zakken in mijn lijf en lekker te bewegen. Dit stond al gepland, maar is een mooie manier voor mij om er even uit te zijn.

  3. Ik heb een massage geboekt! Warme olie is DE oplossing naar mijn idee om volledig te ontspannen. Ik kijk hier zo naar uit! Gaat dit financieel niet lukken, dan kun je ook zelf olie opwarmen en je lichaam insmeren, echt heel fijn. Je kunt een flesje olie bijvoorbeeld even (dicht) in een pannetje warm water zetten, zo kan deze een soort van au bain marie verwarmen.

  4. Ik ga een nachtje weg met mijn beste vriendin! Dat doen we voor onze verjaardagen, voor mij is dit ook echt behulpzaam in het ontspannen. Geen druk programma of van alles bekijken, maar we hebben een mooie accommodatie met sauna, gaan lekker koken en vooral 24 uur bijkletsen!

  5. Ik heb een 1 op 1 sessie met reiki geboekt. Fijn om de diepte in te duiken in mijn vraagstukken. Heb jij interesse om dat bij mij te doen? Dat kan! Je bent van harte welkom in Den Haag. Lees er hier meer over

  6. Ik zei het al aan het begin van dit blog: lezen, warme maaltijden koken, knutselen. Genieten van binnen activiteiten. Ik heb zelfs een online workshop gekocht om een seizoen poppetje te maken. Hello new me ;)

  7. En natuurlijk wat ik blijf doen is de mat uitrollen voor yoga en meditatie momenten. Zo blij met de practice van yoga.

  8. Belangrijk om wel ook buiten te zijn. Ik heb een mooie oefening voor je, die je overal en elk moment kunt doen, het duurt maar een paar ademhalingen. Zoek een plekje wat voor jou een beetje rustig is en waar het ook waait. Ga daar dan bewust staan, voeten heup breedte en sluit je ogen. Maak contact met alle gedachten of met de onrust die je voelt in je lichaam. Adem diep in en verzamel die gedachten of onrust naar je hart. Adem dan langzaam uit en stuur die gedachten en onrust naar buiten en stel je maar voor hoe de wind het meeneemt. Het wordt geneutraliseerd in de lucht. Je kunt dit zo vaak herhalen als je zelf wilt en vervolgens weer rustig verder gaan met je dag.

  9. Er zijn veeeeeel meer tips, maar dit zijn voor nu even mijn tips. Als laatste kan ik je deze podcast van de Ayurveda podcast aanraden, met meer waardevolle tips.


Zoals je ziet zijn deze tips helemaal niet vervelend om uit te voeren. Doordat ik die dingen gepland heb, merk ik ook gelijk een soort berusting. En ik gun mezelf dat zo. Dat is waar het uiteindelijk begint, het jezelf gunnen.


Het is niet vanzelfsprekend

Ik ben ook ontzettend dankbaar. Er gebeuren nu (en altijd) zoveel verschikkelijke dingen in de wereld, er is zoveel leed, angst en woede. Er zijn op dit moment zoveel mensen die de wens hebben zich ook bezig te kunnen houden met dit soort dagelijkse zorgen, keuzes en onrust als wat ik nu ervaar. Ik ben veilig, ik voel warmte van zoveel lieve mensen om me heen en heb de ruimte deze bovenstaande tips allemaal uit te voeren. Dus ik ben enorm dankbaar en zie dit niet als vanzelfsprekend.


Hopelijk heb je wat aan mijn tips. Laat het me weten als je 1 van die tips gaat doen door mij een berichtje te sturen of mij te taggen op social media. Volg mij op Instagram of Facebook privé en/of de Ajna Tempel.


Liefs,

Marloes


*Is het online herfst retreat al geweest, dan kun je alle lessen vinden in de videotheek. Voor slechts €16,- per maand kun je genieten van alles lessen die daar te vinden zijn (maandelijks opzegbaar).

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page