top of page

Duik de diepte in

24.png
  • Foto van schrijverMarloes

Surfen op emotiegolven

Bijgewerkt op: 25 mei

En dan gebeurd er iets in je dagelijkse leven wat je overrompeld en wat veel emoties in je losmaakt. Misschien wel meer emoties dan je zou verwachten in een dergelijke situatie, je reactie is ook heftiger dan je gewend bent. De kans is groot dat de gebeurtenis iets in jou geraakt heeft wat je (meestal onbewust) doet herinneren aan een gebeurtenis van vroeger. Herken je dat?


Ik zat daar vorige week in. Het voelde alsof ik door een gebeurtenis in een verwerkingsproces belandde. Dat proces is nog steeds wel aan de gang, maar uit zich nu vooral in moe zijn. Heel moe zijn en vooral een lege agenda willen.


Via dit blog deel ik hoe ik omga met dit soort ervaringen, misschien heb jij er ook iets aan. Alles in het leven is continue in beweging en als je net lekker in de flow zit kan dat zo maar veranderen van het 1 op andere moment. Ik gok dat ook jij dat herkent.


In mijn vorige blog over flow benoem ik het ook al even, 'landen in de emotie'. Hoe je dat kunt doen vind ik wat lastig uit te leggen in woorden, maar ik ga mijn best doen aan de hand van mijn ervaring van vorige week.


Ontmoeten

Als ik een sterke emotie ervaar (vorige week was dat angst en zorgen maken) dan keer ik naar binnen en ontmoet ik dat gevoel. Dat kan heel kort zijn, simpelweg door een keer bewust in- en uitademen en het er helemaal laten zijn. Er veranderd dan verder niets aan het gevoel, wat niet fijn lijkt, maar wel fijn is. Weerstand zorgt er namelijk voor dat de angst groter wordt. Dit lukt niet altijd direct en neemt soms wat tijd in beslag.


Onderzoek

Vervolgens startte ik een soort onderzoek over het onderwerp, we moesten namelijk een beslissing nemen. Wat kan ik doen, wat zijn risico's, wat zijn voor- en nadelen, etc. Ik vraag rond aan mensen wat ze weten en zoek op internet (dit laatste is niet altijd een goed idee ;) Ik zak dan in een soort bubbel. Dat is soms een beetje onhandig voor mijn omgeving maar tegelijkertijd is het voor mij nodig om helderheid te krijgen.


Overgave

Uiteindelijk gebeurde er iets waar ik heel onzeker van werd, gevolgd door boosheid en daarna barstte ik in tranen uit. Tijdens die huilbui kwamen er paniekgedachten, wat een paniekaanval werd. Dat heb ik nog niet eerder gehad geloof ik, ik vond het een spannende ervaring. Ik belde een vriendin die niet opnam. Hierdoor realiseerde ik me dat ik mezelf hier uit kon halen. Ik ging zitten op bed, focuste op mijn lichaam om de paniek, emoties en pijn op te merken en daarbij mijn ademhaling te verdiepen. Ik gaf er aan toe, het mocht er zijn.


Helderheid

Ik werd direct rustiger, waarna ik in de afgezwakte emotie mijn vriendin een voicebericht heb ingesproken om mijn verhaal te doen. Dat was heel fijn om alles op een rijtje te zetten en maakte de dingen in mezelf helder. Het was duidelijk dat het niet alleen ging over de huidige gebeurtenis, maar dat er iets geraakt werd dat ouder is. Er kwam iets naar boven wat geheeld mag worden, wat aandacht vraagt. De basis van deze hele gebeurtenis kwam neer op het hebben van een diep vertrouwen in mezelf en in de beslissingen die ik maak (privé, maar ook op werkgebied). Ongeacht wat de uitkomst is en dat kan enorm uitdagend zijn.


Herstel

Na de uitbarsting werd ik ontzettend moe. Ik voelde me leeg en bijna uitgeput. Jordi was een enorme steun daarin. Waar dat de dagen daarna mogelijk was, kon ik me even terugtrekken (wat met een peuter in huis echt een uitdaging kan zijn). Daarnaast hielpen onze gesprekken en konden we samen keuzes maken.


Zelfzorg

Een belangrijk onderdeel voor mij aan zelfzorg was om de agenda leger te maken. Sommige dingen gaan natuurlijk 'gewoon' door en dat is ook fijn. Maar meer gaten in mijn agenda gaven zoveel rust. In die momenten kon ik de ruimte geven aan de moeheid en daardoor stap voor stap herstellen. Zonder haast. Verder was reiki aan mezelf een belangrijk onderdeel en kon ik ook genieten van een boek lezen en Netflix kijken.


Het is ook genieten

We zijn nu een kleine week verder, ik ben nog steeds moe maar voel me wel wat 'lichter'. Ook al was het intens, ik kan ook genieten van dit leerproces over mezelf. Wat zijn we als mensen toch fascinerende wezens! Dat is ook een reden voor mij om nu 1 op 1 sessies aan te bieden.


Proces

We maken het leven naar mijn idee zwaar(der) door zulke intense emoties te negeren of weg te drukken. Side note: soms is het ook echt even nodig ze te parkeren in het moment en er op een later moment op terug te komen. Het komt er op wat voor manier uiteindelijk uit. Het kan zich bijvoorbeeld uiten in fysieke klachten, emotionele uitbarstingen of mentale overbelasting.


Ik kan je alleen maar aanmoedigen om in plaats van weg te lopen van emoties die boven komen, je als het ware om te draaien in jezelf. Ik heb ervaren dat als ik in zulke processen zit, het voorbij komt met een reden. Dingen waar we eerder op vastliepen, kunnen straks misschien alleen maar makkelijker gaan.


Ontmoet de ervaring, onderzoek wat je wel en niet kunt doen, geef je er aan over, vind helderheid terug en neem de tijd om te herstellen. Soms is dat in een dag klaar, soms heb je een week of maand nodig, soms een jaar of langer. Het ligt helemaal aan de situatie.


Iedereen kan surfen, maar soms heb je wel inspiratie of een surfleraar nodig om daadwerkelijk die surfplank uit de kast te gaan halen. Ik hoop dat jij ook fijne mensen om je heen hebt die jou kunnen helpen.


Gouden tip

Wat mij helpt (en wat ik jou dus ook zeker kan aanraden) is dagelijkse yoga en/of meditatie. Niet voor niets ben ik een online platform begonnen die kan helpen om yoga en mediteren te integreren in je dagelijkse leven, als is het maar 5 minuten. Het helpt je jezelf te ontmoeten, precies zoals je bent en met alle ervaringen die er zijn. Als je dat oefent op de mat, zal je dat ook helpen in het dagelijkse leven.


Gratis week zomeryoga

Wil jij weten of mijn online yogaplatform iets voor je is? Doe mee met de Gratis week zomeryoga! Van 19 tot en met 25 juni 2023 ontvang je elke dag een email met yogalessen. Klik hier voor alle info


Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit blog. Dit is mijn ervaring op dit moment, de volgende keer kan het wel weer anders gaan. En misschien gaat het bij jou ook wel heel anders. Geen golf is hetzelfde. Deel dit blog ook gerust verder. Laten we samen bewustwording verspreiden, hoe mooi is dat!


Liefs,

Marloes
111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page