top of page

Duik de diepte in

24.png
 • Foto van schrijverMarloes

Doe ik het wel goed?

"Doe ik het wel goed? Waar moet nou precies mijn arm? Wat wordt er nou bedoeld met die aanwijzing?" En daarbij komt dan soms ook: "Ben ik wel goed genoeg?"


We hangen vaak een groot oordeel aan hoe we de yogahoudingen uitvoeren. Misschien herken je je wel in deze voorbeelden.

 • Als je omvalt uit een balanshouding, kunnen daar heel veel veroordelende gedachten bijkomen.

 • Wanneer je in een plank staat en je je knieën op de grond plaatst omdat het toch echt te zwaar is, voelt dat misschien wel zwak. Je buurman of buurvrouw in de yogales lukt het immers wel.

 • Dan heb je nog een staande vooroverbuiging, jij kunt niet bij de grond en dat wil je toch wel heel graag. Als me dat lukt, dan...

 • Je hoort dat de docent zegt dat je altijd naar childspose kunt komen. Maar jij niet hoor, jij gaat door.

 • Of je gooit bij voorbaat al de handdoek in de ring. Ik ga niet naar die les, dat kan ik echt niet. Ik ben niet flexibel genoeg of sterk genoeg of...

 • En zo zijn er nog heel veel voorbeelden.


Fascinerend is het toch, al die gedachten, overtuigingen en verhalen die we onszelf vertellen. We hebben op de mat altijd wel een mening over iets in onszelf. En feit is dat niet alle yogavormen en houdingen goed voor je hoeven te zijn in ieder moment. Maar wanneer is iets 'goed' en wanneer is iets 'fout'?


Goed en fout

Laten we eerst die termen eens gaan bekijken. Soms lijkt het alsof er een soort universele maatstaf van goedheid en foutheid bestaat, maar in werkelijkheid is dit niet het geval. Wat betreft yogahoudingen wordt soms heel gedetailleerd gesproken over waar je een voet of hand moet plaatsen. Maar is dat dan voor iedereen hetzelfde? En in het dagelijkse leven is er een continue flow van situaties en ervaringen waarin de definitie van 'goed' en 'fout' vaak heel erg afhankelijk is van het moment.


Wat voor de een juist is, kan voor de ander onjuist zijn. Wat goed is in het ene moment, kan in een ander moment als fout worden beschouwd. Deze paradox kan verwarrend zijn en vaak leiden tot zelftwijfel en onzekerheid. Maar wat als we erkennen dat goedheid en foutheid niet absoluut zijn? Wat als we beseffen dat de waarheid wisselend is, afhankelijk van de verschillende factoren in dat moment in je dagelijkse leven?


Een stukje van mijn yogapad

Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik mijn eerste 'echte' vinyasa flow les volgde van Myrna van Kemenade bij Yogadreams in Zaandam. Ik had enige ervaring, maar dit was andere koek. Ze liet me alle hoeken van de mat zien (wat ik nu zelf ook graag doe bij mijn leden ;) en ik was na de les compleet gevloerd. Mijn hoofd was zo rood als een tomaat en mijn lichaam volledig toegetakeld (zo voelde het tenminste). Maar wat ik ook voelde was een enorme sparkle, ik borrelde en bruiste. "Dit wil ik vaker doen!"


Een continu leerproces

En zo begon het leren en verdiepen. Cursus hier, opleiding daar. Op heel veel plekken in Europa yoga doen en steeds meer ervaring op doen. Het was echt een ontzettend leuke tijd! En ook verwarrend, want de een zegt dat het zo 'moest' en de ander zei precies het tegenovergestelde. Het duurde een tijd voordat ik daar mijn weg in vond. Wat me hielp was om het te voelen en ervaren in mijn eigen fysieke lichaam. Hoe zijn die aanwijzingen voor mij?


Online cursus

En die kennis, die wijsheid die ik heb opgedaan op zoveel plekken ga ik ook met jou delen. In de vorm van een online cursus met verschillende modules waarin ik heel veel yogahoudingen ga uitleggen in verschillende video's. Je krijgt tips en variaties die ik geleerd heb en je kunt voor jezelf nagaan wat goed of fout voor jou is. En als je het niet zeker weet, als je twijfelt, dan ben ik er om je daarin te helpen.


Naast een online cursus heb ik ook een nieuw Instagram account waar ik veel gratis tips ga delen. Dat is al een mooie start in jouw zelfonderzoek. Volg hier mijn nieuwe account. Op 5 december ga ik van alles vertellen over de cursus en dan staat ook alle informatie op de website.


Voor nu...

Nodig ik je uit te kijken naar yoga practice te kijken op dit moment.

 • Hoe vaak sta je op de mat en welke behoefte is er?

 • Welke yogavorm beoefen je op dit moment meestal?

 • Past dat nog helemaal bij je?

 • Wat ga je uit de weg?

 • Hoe kun je leren over jezelf in de yogahoudingen?

Wanneer je een zittend beroep hebt, vaak moe bent en in de avond op de bank zit dan kan er stagnatie optreden. De seizoenen kunnen daar ook nog invloed op hebben. Beweging kan dan een antwoord zijn. Of stroom je over, ren je van hot naar her en sta je in allerlei creatieve flow lessen, dan kan yin en meditatie toevoegen aan je practice enorm waardevol zijn.


Er is geen 1 antwoord. Het gaat er naar mijn idee om, dat je trouw blijft aan jezelf, dat je eerlijk kijkt naar je situatie en je behoeften durft te uiten. Daag jezelf uit, zoek de stilte op en leer over jezelf. Een balans vinden in al die dingen.


Ik hoor het graag als ik daarin iets voor jou kan betekenen. Houdt mijn berichten op 5 december 2023 in de gaten!


Liefs,

Marloes
47 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page